ZAUVIJEK ĆE GA PAMTITI GENERACIJE: Preminuo Akira Toriyama, tvorac jednog od najpopularnijih stripova i animea na svijetu

Toriyama je neizbrisivo povezan sa Dragon Ballom, serijom stripova koju je on stvorio, napisao i ilustrirao, a koja je prvi put izašla 1984.

  • Show

  • 08. Mar. 2024  

  • 0

Preminuo je Akira Toriyama, japanski tvorac "Dragon Balla", jednog od najpopularnijih i najprodavanijih japanskih stripova. Imao je 68 godina, prenosi Hollywood Reporter.

Toriyama je umro 1. ožujka od akutnog subduralnog hematoma, donosno krvarenja blizu mozga, a vijest je objavljena na službenoj web stranici Dragon Balla te su obavijestili obožavatelje da je njegov sprovod bliska rodbina već održala.

“Ovom je svijetu ostavio mnoge naslove mange i umjetnička djela. Zahvaljujući podršci tolikih ljudi diljem svijeta, mogao je nastaviti svoje kreativne aktivnosti više od 45 godina”, stoji u izjavi na web stranici. "Nadamo se da će svijet jedinstvenih djela Akire Toriyame i dalje biti omiljen kod svih još dugo vremena."

Jedan od najpoznatijih i najomiljenijih kreatora manga u Japanu, Toriyama je neizbrisivo povezan sa Dragon Ballom, serijom stripova koju je on stvorio, napisao i ilustrirao, a koja je prvi put izašla 1984. Prati dječaka Son Gokua koji sakuplja čarobne zmajeve kugle kako bi obranio svijet od vanzemaljskih humanoida Saiyan.

Rođen je 5. travnja 1955. u Nagoyi u Japanu, a njegovo probijanje u svijet stripa započelo je u njegovim ranim 20-ima. Njegovo prvo objavljeno djelo bilo je Wonder Island 1978., o bivšem pilotu kamikazi iz Drugog svjetskog rata koji je zaglavio na Wonder Islandu. Nastavak, Wonder Island 2 objavljen je 1979.

Toriyama se proslavio mangom Dr. Slump, a pratila je pustolovine djevojčice robota i njezina tvorca, koji žive uz bizarne stanovnike Penguin Villagea. Dr. Slump je bio poznat po svom glupom, duhovitom toaletnom humoru i referencama na pop kulturu te je bio veliki hit u Japanu, prodan u više od 35 milijuna primjeraka. Kasnije ju je Toei Animation adaptirao u anime seriju koja se prikazivala na japanskoj televiziji od 1981. do 1986. godine.

Početkom 1980-ih, inspiriran svojom ljubavlju prema hongkonškim kung fu filmovima, posebice onima o Jackie Chanu, Toriyama je stvorio seriju Dragon Boy koja govori o Tangtongu, mladiću s borilačkim vještinama koji ima zadatak pratiti princezu natrag u svoju domovinu. Dragon Boy je prvi put objavljen u Fresh Jumpu 1983., a sljedeće će se godine razviti u Dragon Ball. Dragon Ball se više oslanjao na kung fu i borilačke vještine, kao i na klasičnu kinesku priču o Putovanju na Zapad. Serija govori o Son Gokuu, koji trenira borilačke vještine, koji upoznaje djevojku po imenu Bulma i pridružuje joj se u potrazi za sedam zmajevih kugli i obrani Zemlje od vanzemaljskih humanoida zvanih Saiyan.

Objavljen u tjedniku Shōnen Jump, Dragon Ball je odmah postigao veliki uspjeh. Serija stripova je prodana u više od 150 milijuna primjeraka u Japanu i postala je jedna od najprodavanijih mangi svih vremena. Kao i s dr. Slumpom, Toei Animation pokušao je prilagoditi Dragon Ball u anime seriju, s prvim epizodama koje su se pojavile na japanskoj televiziji 1986. i prikazivale su se do 1989. Sljedeća animirana serija, Dragon Ball Z, pojavila se 1989. i prikazivala se do 1996., a sljedećih godina snimljeno je nekoliko animiranih serija Dragon Ball.

Do 1990-ih, Toriyama je postao poznatiji izvan Japana, kako se popularnost manga, animea, a posebno animiranih serija Dragon Ball i Dragon Ball Z proširila svijetom.

Izvan Dragon Balla, Toriyama je surađivao s dizajnerom igara Yujijem Horiijem, skladateljem Koichijem Sugiyamom i izdavačem Square Enixom na multimedijskoj franšizi Dragon Quest. Prvo izdanje Dragon Questa, videoigre s igranjem uloga, objavljeno je 1986. i od tada su postojali nastavci i spinoff igre, manga, anime i romani unutar dugogodišnje franšize.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...