VUČIĆEV REŽIM OPASNO SE NAORUŽAVA: Srbija sprema proizvodnju bombardera i dronova ubica

Vučić je podsjetio da je zaposlenima u Ministarstvu odbrane povećana plata od 12,5 posto, kao i da su pripadnici Vojske Srbije dobili povećanje od 25 posto.

  • Regija

  • 09. Mar. 2024  

  • 3

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi danas Vojnotehnički institut u Žarkovu. Tokom obilaska prikazani su multikopter “Komarac”, bespilotna letjelica “Senka”, zemaljska stanica “Pegaz” sa naouružanjem, samoubica “Osica”, naouružan “Vrabac” i “Vrabac izviđač”, multikopter “Obad” i istorijski eksponati bespilotnih letjelica.

Najavio je da pripadnici Vojske Srbije mogu da očekuju nastavak povećanja plata.

Vučić je podsjetio da je zaposlenima u Ministarstvu odbrane povećana plata od 12,5 posto, kao i da su pripadnici Vojske Srbije dobili povećanje od 25 posto.

Pored toga imat će još povećanja, poručio je Vučić tokom obilaska dronova samoubica i drugih projekata koje razvija Vojnotehnički institut.

Vrabac-bombarder bi u toku ove godine mogao postati dio Vojske Srbije, kako je predsjednik zamolio bilo bi optimalno da to bude gotovo do septembra.

– Ubrzajte sve. Uzmite više ljudi, platit ćemo dobro, samo ubrzajte molim vas. Dajte sebi zadatak da završite do kraja godine – izjavio je Vučić, prenio je B92.

Kako se moglo čuti “Osica” je slična “Lancetu”, shodno tome da je jako teško napraviti kopiju istog. “Pegaz” je uveden u naoružanje, a do kraja godine se očekuju prve serije proizvedene. Kako je najavio, Srbija će prije kraja godine imati 5.000 “Komaraca”.

– Krušik će sve svoje mine da isporuči, one koje idu na te ‘komarce’, dakle 5.000 onih koji mogu da nanesu ozbiljnu štetu i lako oklopnim vozilima ali i neprijateljskoj pješadiji unosi haos. Zamislite da imate na kilometar udaljenosti neprijateljske rovove, pošaljete ‘komarce’ i sa lakoćom ćete osvojiti tu borbenu liniju – rekao je Vučić.

Na pitanje novinara koliko vremena je potrebno od skice do trenutka da oružje uđe u proizvodnju, predsjednik je rekao da je potrebno mnogo vremena.

– Ali sada sve ubrzavamo, mislim da nikada nije bilo brže nego u posljednje tri, četiri godine. Mi sada za godinu dana uvedemo kao nekada za 10 godina. Ali to je i zato što se mijenjaju i prilike u svijetu. Mi moramo brzo da radimo, mnogo brže. Ljudima iz Instituta smo dali vanredno povećanje plata od 20 posto, da bismo ih zadržali i da ne bi otišli u privatne kompanije. Sada ćemo morati to ponovo da uradimo, da bi tu inženjersku pamet zadržali u našoj vojsci – rekao je Vučić.

On je dodao da će prije kraja godine moći da se vide “kamikaza dronovi”.

– Dronove koji unose veliku pometnju u neprijateljske redove, i moći ćete da vidite, to će biti srpska proizvodnja. Kupujemo mi i iz inostranstva, nabavljamo sve što treba ali ovo će biti srpska proizvodnja. Tu sa Krušikom nemamo problema, a vjerujem da će Teleoptik koji se podigao iz pepela biti u stanju to da uradi – rekao je predsjednik.

Predstavljene su mu i “glajding” bombe, a on je rekao da je važno da se ne kasni sa razvojem “Gavrana” i da za to kašnjenje nema izgovora.

Vučić je rekao da su američki bespilotne letjelice, dronovi skupi i veliki, i da to „mi ne možemo sebi da priuštimo“.

Prema njegovim riječima Srbija izvozi sve što proizvede, i sve što će proizvesti u narednih 30-40 godina.

Vučić je o artiljeriji rekao da će Srbija da se postara da drastično umnoži ono čime se trenutno raspolaže, jer je riječ o nečemu veoma važnom, efikasnom i ubitačnom. Kako je rečeno, do kraja godine biće napravljeno i novo lako oklopno vozilo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...