DRŽAVNA ZASTUPNICA SABINA ĆUDIĆ: "Optužbe iz RS su neosnovane – tvrde da su za EU put BiH, a spremni su ga minirati"

Također, smatra da je zakon o sprečavanju sukoba interesa fantastičan, te da su optužbe opozicije iz entiteta Republika Srpska “neosnovane i licemjerne”.

  • Vijesti

  • 11. Mar. 2024  

  • 1

Zastupnica Naše stranke u Parlamentu BiH, Sabina Ćudić, danas je za N1 komentarisala aktuelne političke relacije u jeku približavanja ključnog datuma za bh. evropski put. Također, govorila je o tome da li će se na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara naći zakon o sudovima BiH.

Hoće li se na dnevnom redu naći zakon o sudovima?

“Radimo sve da se nađe. Ne bih htjela da kompromitujem cijeli proces nekim izjavama. Radili smo intenzivno i dalje nastavljamo da radimo do zadnjih minuta, da bi dočekali tu historijsku odluku za BiH i otvaranje pregovora sa EU”, kazala je Ćudić.

Čemu negodovanja stranaka iz RS, najviše SNSD-a? Izjave Dodika?

“Bilo je govora o tome, bila sam na tom sastanku i sama iznosila argumente na tu temu. Rekli smo da želimo izbiti svaki argument iz ruku onih koji se bore protiv bh. puta ka EU. Želimo osnažiti te snage koje dolaze iz Slovenije, Austrije, pojedinačnih parlamentaraca i premijera. Naravno da postoji mogućnost da se pregovori otvore i bez ovog zakona, ali zašto rizikovati?”, poručila je Sabina Ćudić.

Također, smatra da je zakon o sprečavanju sukoba interesa fantastičan, te da su optužbe opozicije iz entiteta Republika Srpska “neosnovane i licemjerne”.

“Mi smo pokušavali ohrabriti i osnažiti taj paket, ovo je sigurno jedan od najvažnijih zakona. Dugo se prvi na listi pojavljivao zakon o sprečavanju sukoba interesa, to je fantastičan zakon, antikorupcioni zakon koji osigurava da se mi političari itekako zapitamo prije nego posebnemo za nelegalnim radnjama.

Optužbe opozicije iz RS su potpuno neosnovane, licemjerno je jer tvrde da su za EU put a spremni su minirati taj isti put zajedno sa nekim strankama iz FBiH kako bi osigurali svoj politički opstanak. Historija će im, ako ne dođe do pravih odluka, suditi zašto kada biramo vlastiti interes spram interesa države i historijske prilike da djeci damo evropsku perspektivu”.

Još je poručila da joj je šokantno kada čuje od svojih prethodnika da nisu ranije usaglasili niti rečenicu.

“Ovaj zakon je bio jednako važan i ranije ali moje koelge, prethodnici nisu uspjeli usaglasiti ni rečenicu i sada tvrde da je zakon trebao biti ovakav ili onakav”.

Ćudić smatra da se mora više raditi i usvajati više zakona.

“Posebno me iritira kada se kaže da nisu stigli pročitati, pa onda osmi mart, mi smo Parlament koji zajeda jednom mjesečno. I sada kada je ova vlada uspjela ubaciti ritam da zasjedamo češće, odjednom se bunimo što smo ga morali brzo pročitati. Zvučim možda malo iziritirano, ali moramo više raditi i češće imati sjednice i usvajati više zakona i mi i kolege iz opozicije.

Zakon se odnosi na sve aktivnosti aktera sa državnog nivoa koje mogu podrazumijevati sukob interesa sa nižim nivoima vlasti. Moj sukob interesa se ne veže neminovno samo za državni nivo, tretira sve moje aktivnosti nevezano za nivo vlasti. Tretiraju se sve institucije BiH na nivou BiH”.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...