MOŽE LI GORE: Boeing je u velikim problemima

Neprekidni niz loših vijesti za kompaniju započeo je prvog vikenda ove godine, kada je dio Alaska Airlinesovog 737 Maxa otpao s bočne strane aviona nakon polijetanja.

  • Ekonomija

  • 12. Mar. 2024  

  • 0

Moglo bi se pomisliti da ova godina ne može biti gora za kompaniju Boeing. Ali nakon što je sinoć na letu za Novi Zeland avion Boeinga iznenadno "propao" usred leta, ozlijedivši desetke putnika, te nakon što je pilot privremeno izgubio kontrolu nad zrakoplovom, čini se da može, piše CNN.

Pilot je ipak uspio sigurno sletjeti, no još nije jasno što je uzrokovalo tako dramatičan pad u zraku leta iz Australije za Novi Zeland. Iz Boeinga kažu da istražuju slučaj i rade na prikupljanju informacija, ali to nije nešto što je poželjno čuti nakon niza propusta i skandala koji su zadesili kompaniju.

Neprekidni niz loših vijesti za kompaniju započeo je prvog vikenda ove godine, kada je dio Alaska Airlinesovog 737 Maxa otpao s bočne strane aviona nakon polijetanja. Preliminarna federalna istraga otkrila je da Boeing vjerojatno nije stavio vijke na vrata s kojih je otpao dio.

Niz incidenata

Taj je incident rezultirao privremenim prizemljenjem zrakoplova 737 Max u cijeloj zemlji, nakon čega su uslijedila saslušanja u Kongresu, odgode proizvodnje i isporuka, više saveznih istraga, uključujući kaznenu istragu te veliki pad dionica Boeinga, koje su ove godine izgubile četvrtinu svoje vrijednosti, smanjivši za više od 40 milijardi dolara tržišnu vrijednost tvrtke. Boeing bi mogao izgubiti još milijarde dolara na račun samo tog incidenta.

Ali loše vijesti tu nisu stale. U veljači su piloti 737 Max United Airlinesa izvijestili da su se komande aviona pokvarile dok je zrakoplov slijetao u Newark. Prije dva tjedna Savezna uprava za zrakoplovstvo utvrdila je sigurnosne probleme na sustavima za odleđivanje na modelima 737 Max i 787 Dreamliner koji mogu ozbiljno oštetiti motore. FAA (agencija za zrakoplovstvo) je zasad dopustila zrakoplovima da nastave s letovima, a iz Boeinga su rekli da to ne predstavlja sigurnosni rizik.

FAA također tvrdi da su otkrili kako je sustav rada i upravljanja u Boeingu kaotičan i neprofesionalan. Kažu da nije problem samo u papirologiji, već i u cijelom lancu upravljanja i samog odrađivanja posla. Naložili su Boeingu da predstavi plan za rješavanje problema u proizvodnji do kraja maja.

Zastoj u kvaliteti

"Na temelju revizije FAA-e, naših zastoja u kvaliteti i nedavnog izvješća stručnog povjerenstva, nastavljamo s provedbom neposrednih promjena i razvojem sveobuhvatnog akcijskog plana za jačanje sigurnosti i kvalitete te izgradnju povjerenja kod naših kupaca i putnika", rekli su iz Boeinga. "Usredotočeni smo na poduzimanje značajnih radnji uz transparentnost na svakom koraku", kažu.

Dionice Boeinga pale su sinoć za 3% zbog vijesti o letu za Novi Zeland, a danas su pale za još 4.5%. To je drugi najgori rezultat na burzi, iza kompanije Tesla.

No, Boeingov grozan početak 2024. nije samo pitanje vrijednosti dionica, već i reputacije. Vraćanje povjerenja kod zrakoplovnih kompanija, regulatora i putnika postaje sve teže sa svakim novim incidentom i propustom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...