NIKADA NIJE OBJAŠNJENO ZBOG ČEGA JE UHAPŠEN: Korejski reprezentativac pušten nakon 318 dana u kineskom pritvoru

U Kini su se nije sudilo niti je podignuta optužnica, ali je njihova vlada iskoristila kineske zakone prema kojima imaju pravu držati sumnjivca u pritvoru kroz cijelo vrijeme trajanja istrage.

  • Šareni svijet

  • 25. Mar. 2024  

  • 0

Dvanestog maja prošle godine korejsku javnost, ali i bolje poznavatelja međunarodnog nogometa šokirala je vijest o tome kako je korejski nogometaš Son Jun Ho priveden u Kini s optužnicom za primanje mita.

Jun Ho, koji je nedugo prije toga nastupao na Svjetskom prvenstvu u Kataru, bio je član kineskog kluba Shandonga. Odmah je pritvoren, a kineski mediji su spominjali kako mu prijeti pet ili više godina zatvora.

Poznato je kako su neki njegovi suigrači, uključujući trenera, nešto ranije bili optuženi za namještanje utakmica, ali situacija oko Jun Hoa, ponajboljeg igrača kineske lige, nije bila detaljno kroz medije objašnjena.

Jun Ho je prvobitno trebao biti pušten nakon mjesec dana, ukoliko ne bude podizanja optužnice, no niti jedno se nije dogodilo. Objašnjeno je kako je njegov slučaj preuzela kineska vlada.

Prošle sedmice je napokon pušten, prema dostupnim informacijama u lošem zdravstvenom stanju, a danas je napokon, nakon što je riješio svu papirologiju, doputovao kući u Južnu Koreju.

U Kini su se nije sudilo niti je podignuta optužnica, ali je njihova vlada iskoristila kineske zakone prema kojima imaju pravu držati sumnjivca u pritvoru kroz cijelo vrijeme trajanja istrage.

31-godišnji Son Jun Ho je po mnogima najbolji korejski veznjak, koji je 2020. godina proglašen i najboljim igračem domaće lige.

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru nastupio je u tri utakmice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...