NOVA STUDIJA OTKRIVA: Ukoliko svakodnevno pijete puno kafe – ovo trebate znati..

Studija je isključila pacijente u uznapredovalim stadijima raka crijeva, ali je uočila značajnu korelaciju između unosa kafe i recidiva raka za druge stadije.

  • Zdravlje

  • 28. Mar. 2024  

  • 0

U nedavnoj studiji provedenoj u Nizozemskoj otkriveno je da osobe s kolorektalnim rakom koje piju najmanje dvije šoljice kafe dnevno imaju manju vjerovatnost da će doživjeti povratak te bolesti. Istraživanje u kojem je sudjelovalo 1719 sudionika pokazuje da redovita konzumacija kafe može smanjiti rizik od ponovnog rasta kancerogenih tumora u crijevima. Osim toga, čini se da ispijanje više šoljica kafe dnevno smanjuje šanse za ranu smrtnost kod pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva.

Studija je isključila pacijente u uznapredovalim stadijima raka crijeva, ali je uočila značajnu korelaciju između unosa kafe i recidiva raka za druge stadije. To je otkriće posebno obećavajuće jer se rak crijeva nakon liječenja ponovno javlja u do 30 posto pacijenata.

Tri do pet šoljica kafe dalo najbolje rezultate

Prema rezultatima spomenutog istraživanja koji su objavljeni u časopisu International Journal of Cancer, pacijenti koji su pili najmanje pet šoljica kafe dnevno imali su 32 posto manji rizik od ponovne pojave raka tokom otprilike šest godina u usporedbi s onima koji su pili manje od dvije šoljica kafe dnevno.

Istraživanje, koje su vodili znanstvenici sa Univerziteta Wageningen, također je otkrilo značajnu povezanost između konzumacije kafe i ukupne stope smrtnosti. Konzumacija tri do pet šoljica kafe dnevno povezana je s najvećim smanjenjem smrtnosti od svih uzroka, dosegnuvši približno 29 posto u usporedbi s nižim razinama konzumacije.

Međutim, studija naglašava da pretjerana konzumacija kafe možda neće dodatno poboljšati izglede za oboljele od raka i potencijalno može imati negativne učinke na druge aspekte zdravlja. To pokazuje da bi mogla postojati optimalna razina unosa kafe koja bi bila korisna za pacijente s kolorektalnim rakom.

Jedinstveni pristup istraživanja

Za razliku od prijašnjih studija koje su se usredotočile isključivo na stope preživljavanja, novo istraživanje jedinstveno ispituje utjecaj konzumacije kafe na stope recidiva raka među pacijentima s rakom crijeva. Dok prethodne studije nisu otkrile značajnu povezanost između konzumacije kafe i recidiva raka, nizozemska studija analizirala je pacijente u različitim stadijima raka crijeva.

Unatoč obećavajućim nalazima, specifični mehanizmi koji stoje iza potencijalnih dobrobiti kave ostaju nejasni. Mehanizmi koji leže u pozadini potencijalnih dobrobiti konzumacije kafe na recidiv kolorektalnog raka tek treba u potpunosti razjasniti, ističu epidemiologinja Abisola Oyelere i njezini kolege koji su vodili istraživanje.

Iako je bila riječ o promatračkom istraživanju, studija pridodaje sve veći broj dokaza koji ukazuju na vezu između konzumacije kafe i poboljšanih zdravstvenih rezultata. Prethodno istraživanje provedeno u Sjedinjenim Državama također je istaknulo potencijalne dobrobiti kafe u smanjenju smrtnosti od svih uzroka kod pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva.

Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli mehanizmi kojima kafa može ispoljiti svoje zaštitne učinke protiv ponovne pojave raka. Unatoč tome, rezultati pružaju vrijedne uvide koji bi mogli poslužiti za buduće intervencijske strategije i smjernice za pacijente s kolorektalnim karcinomom, piše Science Alert.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...