OD ČORBE DO DESERTA: Donosimo prijedlog cijelog menija za večerašnji iftar

Osamnaesti je dan svetog mjeseca ramazana tokom kojeg se muslimani od zore do zalaska sunca suzdržavaju od jela i pića, pa se tek sa akšamom iftare. Donosimo prijedlog za današnji iftar!

  • Gastro

  • 28. Mar. 2024  

  • 0

Čorba od tikvice
Potreban materijal:

1/2 kg tikvica
4 dag margarina
4 dag brašna
1 dl kiselog vrhnja
2 žumanca
sok od pola limuna
peršun
sol, biber

Priprema:
Tikvice oprati, izrezati na kockice i kuhati u slanoj vodi. Na margarinu popržiti brašno svjetlo žuto, zaliti sa hladnom vodom, prokuhati i dodaj u tikvice, kada zakuha dodaj kiselo vrhnje i tučena 2 žumanca, sok od pola limuna, peršun, so i biber. Sve još jednom dobro zagrijati ali paziti da ne prekuha.

Pileći odresci u umaku

Potreban materijal:

4 pileća odreska

1 dl soka od grožda

250 g šampinjona

1 dl kiselog vrhnja

80 g margarina

so

Priprema:

Odreske istucite batićem za meso te popržite sa svih strana na polovici margarina, prelijte sokom od grožda i pirjajte dok sok od grožđa ne ispari. U međuvremenu šampinjone izrežite na listiće i pirjajte na preostalom margarinu. U pržene odreske dodajte kiselo vrhnje i šampinjone i kuhajte dok se ne zgusne.

Kupola od pudinga s jagodama

(Otprilike 4 porcije)

Potreban materijal:

1 puding s okusom vanilije

2 vrhom pune kašike šećera (40 g)

500 ml mlijeka

250 g jagoda

25 g nasjeckanih pistacija

Priprema:

Jagode operite i ostavite da se ocijede, a 3 jagode zajedno s peteljkom sačuvajte za dekoraciju. Ostalim jagodama skinite peteljke i narežite ih na ploške. Malu zdjelicu (otprilike 1 l zapremnine) obložite folijom za čuvanje svježine, onda do otprilike 2 cm ispod ruba obložite ploškama jagoda. Preostale jagode narežite na kockice. Napravite kupolu od pudinga: pomiješajte prašak za puding sa šećerom i postupno dodajte najmanje 6 kašika mlijeka i izmiješajte u glatku masu. Ostalo mlijeko zakuhajte, skinite s vatre pa metlicom umiješajte smjesu od praška. Puding ponovno vratite na štednjak i uz stalno miješanje kuhajte najmanje 1 minutu. Neka se malo ohladi, pri tome češće promiješajte kako se ne bi stvorila kožica, pa umiješajte kockice jagoda i pistacije (odvojite 1 kašiku za ukras). Puding ulijte u zdjelu (ako je potrebno, odrežite ploške jagoda uz rubu na visini pudinga) pa stavite najmanje 4 sata u hladnjak. Prije posluživanja puding pažljivo iskrenite, skinite foliju. Ukrasite preostalim jagodama, pistacijama i po želji s nekoliko listića metvice.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...