REKORD NAMJENSKE INDUSTRIJE BIH: Utrostručen izvoz oružja!

U prva tri mjeseca 2024. godine BiH je izvezla oružje u vrijednosti od oko 92 miliona KM, što je skoro triputa više u poređenju s itim periodom protekle godine.

  • Ekonomija

  • 04. Apr. 2024  04. Apr. 2024

  • 0

Namjenska industrija Bosne i Hercegovine ostvarila je rekordan kvartalni izvoz oruzjea. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prva tri mjeseca ove godine izvoz oružja iznosio je 92.4 miliona KM, dok je u prva tri mjeseca prethodne godine izvoz iznosio 35.1 milion KM.

Najtraženiji proizvodi iz BiH, što se tiče namjenske industrije, bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slična vojna municija i njihovi dijelovi, kojih je za tri mjeseca izvezeno za oko 90 miliona KM.

Najviše proizvoda plasirano je u Sjedinjene Američke Države i to za oko 21 miliona KM.

Slijedi izvoz u Slovačku za 19 miliona KM te Srbiju za 12 i Bugarsku za 10 miliona KM, izvještavaju banjalučke Nezavisne novine.

Firme namjenske industrije BiH su ove godine svoje proizvode plasirale još i u Tursku, Togo, Sloveniju, Poljsku, Crnu Goru, Moldaviju, Italiju, Indoneziju, Mađarsku, Hrvatsku, Francusku, Njemačku, Češku, Švajcarsku, Bangladeš i tako dalje.

Tokom prošle godine izvoz oružja iz BiH iznosio je 241 milion KM, godinu ranije 196 miliona, a 2021. godine 193 miliona KM.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...