NEVOLJE U TURISTIČKOM RAJU: Jednokrevetna soba košta pravo bogatstvo, ali ni to nije najgore od svega...

Visoke kamatne stope i inflatorni pritisci stigli na naplatu.

  • Ekonomija

  • 09. Apr. 2024  

  • 0

Prošle je godine predstavničko tijelo policijskih snaga civilne garde izjavilo da “tri ili četiri” službenika žive u vozilima, dok neki žive i u šatorima ili zajedničkom smještaju.

Zbog porasta stanarina mještani španjolskog otoka Ibiza odabiru živjeti u vlastitim automobilima. Jedan od njih je i César Nebrera koji u svojoj zelenoj Kiji stanuje posljednje tri godine. Na taj se potez odlučio jer si s plaćom kuhara ne može priuštiti stan. “Na Ibizi je smještaj jako skup, sve skuplji. Trošak najma u potpunoj je suprotnosti s onim što zaradite”, istaknuo je Nebrera.

Prošle je godine predstavničko tijelo policijskih snaga civilne garde izjavilo da “tri ili četiri” službenika žive u vozilima, dok neki žive i u šatorima ili zajedničkom smještaju.

Visoke kamatne stope i inflatorni pritisci mnoge su Španjolce odvratili od kupnje nekretnina, stvarajući povećanu potražnju za najmom, što je povećalo i te troškove. Cijene najma na Balearskim otocima porasle su u prosjeku za 18 posto samo prošle godine, u usporedbi s prosječnim povećanjem od 12 posto u cijeloj zemlji, piše BBC.

Isabel María Pérez koja radi kao blagajnica na otoku kazala je da jednokrevetna soba košta između 700 i 1000 eura mjesečno, dok skromniji stan može stajati oko 1500 eura. “Problem u drugim dijelovima Španjolske je taj što nema puno posla. Ovdje ima svega, ali nemate gdje živjeti”, izjavila je. Dok hoteli, restorani i klubovi na otoku nude radna mjesta, stanovi se iznajmljuju kratkoročno po turističkim cijenama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...