MACRONA VIDJETI NEĆE: Milorad Dodik otputovao u Francusku, sastaje se sa...

Za razliku od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Milorad Dodik se neće sastati s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom i političkim vrhom Francuske.

  • Vijesti

  • 09. Apr. 2024  09. Apr. 2024

  • 4

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik boravi u radnoj posjeti Francuskoj. 

Za danas je predviđen sastanak delegacije RS-a sa vladikom Јustinom i obilazak crkve Svetog Save.

U okviru radne posjete Francuskoj, predsjednik tog bh. entiteta u srijedu će prisustvovati sastanku u francuskom Senatu.

Za razliku od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Milorad Dodik se neće sastati s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom i političkim vrhom Francuske.

Podsjetimo, francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je da Srbija ne treba sumnjati u namjeru Europe da je primi u svoje okrilje, ali i podsjetio na obveze Beograda u dijalogu s Prištinom, obećavši podršku Francuske da sve obveze preuzete Briselskim sporazumom prije godinu dana budu ispunjene.

Macron je, u zajedničkom obraćanju sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem istaknuo važnost da Srbija nastavi s konkretiziranjem svog izbora i europskog puta, usklađujući svoja stajališta s europskim.

Vučić boravi u dvodnevnom posjetu Francuskoj, a razgovoru s Macronom prethodilo je u ponedjeljak potpisivanje memoranduma o razumijevanju između srbijanske vlade i francuske elektroenergetskog sustava kojim se stvaraju uvjeti za strateško partnerstvo u procjeni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji.

Macron je rekao da redovitost kontakata svjedoči o bilateralnim vezama i važnosti koju pridaje odnosima Srbije i Francuske.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...