ODLUKA JE PALA: Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici...

Poručili su da ne zaboravljaju aktivnosti predsjednika Bidena i brojnih drugih prijatelja građana i građanki Bosne i Hercegovine devedesetih. Istovremeno, izražavaju zahvalnost na svemu što administracija predsjednika Bidena čini danas za našu zemlju.

  • Društvo

  • 13. Apr. 2024  

  • 0

Sjedinjene Američke Države pridružile su se listi sponzora Nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja će se 2. maja naći na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica su napomenuli da je SAD godinama podržavao zaštitu sjećanja na žrtve genocida, ali i na osiguranju podizanja, uspostave i opstanka Memorijalnog centra.

Ističu da ta podrška predstavlja nastavak kontinuiteta politike SAD-a koju zagovara predsjednik Biden, a koju su ranijim administracijama potvrdili predsjednik Clinton, ali i u svojoj poruci iz 2020. tadašnji državni sekretar Pompeo.

- Rezolucija Predstavničkog doma Kongresa donesena 2020. pod naslovom "Osuđivanje genocida i drugih zločina protiv bošnjačke zajednice koje su počinile snage bosanskih Srba u Srebrenici u Bosni i Hercegovini u julu 1995." usvojena je uz podršku Republikanaca i Demokrata, još jednom je potvrdila zvaničnu politiku SAD-a po ovom pitanju. Danas sa uspjehom sarađujemo na projektima sjećanja koje realiziramo sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država, čime nastavljamo partnerstvo i saradnju dvije države - dodaju iz Memorijalnog centra.

Poručili su da ne zaboravljaju aktivnosti predsjednika Bidena i brojnih drugih prijatelja građana i građanki Bosne i Hercegovine devedesetih. Istovremeno, izražavaju zahvalnost na svemu što administracija predsjednika Bidena čini danas za našu zemlju.

- Pozdravljamo napore ambasadorice SAD-a u Ujedinjenim nacijama Linde Thomas-Greenfield. Zajedno radimo na tome da ova Rezolucija bude poruka mira, prilika da mladi ljude uče na lekcijama Srebrenice o važnosti zaštite ljudskih prava i ljudskih života. Pozivamo medije i javnost da se ne osvrću na izjave koje podstiču podjele, tenzije i konflikt, te koje plemenitu ideju Rezolucije žele prikazati nečim što ona nije i podstiču opću histeriju - upućuju iz Memorijalnog centra.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica napominju da je ta ustanova uspostavila Odbor za međureligijski dijalog, te da je prva državna institucija koja je organizovala multietničke posjete i odavanje počasti žrtvama drugih nacionalnosti.

- Nećemo nikada nasjesti na provokacije nacionalista i onih koji zloupotrebljavaju žrtve svog naroda kako bi relativizirali genocid u Srebrenici. Samo zajedno možemo izgraditi društvo nade, a društvo nade mora biti temeljeno na vrijednostima istine i pravde. Hvala SAD-u što su nam partner na tom putu - zaključuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Na društvenim mrežama Memorijalnog centra u posljednjih nekoliko dana je ta institucija potvrdila i izrazila zahvalnost na podršci Rezoluciji Ruandi, Njemačkoj, Novom Zelandu, Čileu, Francuskoj, Lihtenštajnu i Sloveniji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...