NJEMAČKI MEDIJI O IZBORIMA U HRVATSKOJ: Vjerovatno kreće faza nestabilnosti

Welt navodi da "građanska stranka HDZ" ostaje najjača snaga. "Premijer Plenković vlada već gotovo osam godina. On je od tada izgubio 30 ministara zbog korupcijskih afera – izgleda da će se sad prihvatiti toga problema", piše Welt.

  • Regija

  • 18. Apr. 2024  

  • 1

Brojni njemački mediji prenose ishod parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Navode da je HDZ pobijedio treći put zaredom, ali da će za sastavljanje vlade trebati koalicijske partnere, piše Deutsche Welle

Welt navodi da "građanska stranka HDZ" ostaje najjača snaga. "Premijer Plenković vlada već gotovo osam godina. On je od tada izgubio 30 ministara zbog korupcijskih afera – izgleda da će se sad prihvatiti toga problema", piše Welt.

I minhenski Süddeutsche Zeitung konstatira da je "vladajuća stranka HDZ pobjednik" te da, "unatoč optužbama za korupciju, građanska stranka premijera Plenkovića" ostaje najjača. "Predsjednik države Milanović, koji je sa socijaldemokratima htio postati predsjednik vlade, izgubio je", naglašava SZ.

"Tijesna pobjeda vjerovatno će započeti fazu političke nestabilnosti"

Radiopostaja Deutschlandfunk analizira moguće posljedice ovakvog ishoda izbora: "Tijesna pobjeda HDZ-a vjerojatno će u ovoj državi članici EU započeti fazu političke nestabilnosti. Velike stranke će pokušavati uspostaviti saveze s drugim frakcijama iako su njihova politička stajališta daleko jedna od drugih", kaže DLF.

Frankfurter Allgemeine Zeitung se osvrće na predizbornu kampanju u Hrvatskoj. "Za više napetosti u predizbornoj kampanji pobrinuo se Plenkovićev zagriženi protivnik, predsjednik Milanović. On je mjesec dana prije izbora iznenada najavio da želi postati premijer na čelu vlade pod vodstvom SDP-a. Taj je zahtjev obrazložio optužbama protiv HDZ-a za korupciju", podsjeća FAZ.

Portal Merkur pretpostavlja da bi HDZ mogao sastaviti vladajuću koaliciju s "desnoradikalnim Domovinskim pokretom" prenoseći i izjavu bivše HDZ-ove predsjednice vlade Jadranke Kosor da si ona može zamisliti predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penavu kao dopredsjednika vlade.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...