ZVANIČNI PODACI: Nakon Srbije, BiH je najveći trgovinski partner Crne Gore

Uvoz Crne Gore iz BiH dramatično je pao u protekloj godini i iznosio je svega 53 miliona eura, što znači da BiH s Crnom Gorom ima negativnu trgovinsku bilansu.

  • Ekonomija

  • 18. Apr. 2024  

  • 0

Ukupna vanjskotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prošloj godini iznosila je 4,48 milijardi euera, a najveći partner u uvozu i izvozu bila je Srbija, podaci su Uprave za statistiku - Monstat.

Prema konačnim rezultatima Monstata, izvezena je roba u vrijednosti od 674,3 miliona eura, dok je uvoz iznosio 3,81 milijardu evra.

Sa Srbijom je ostvaren izvoz u vrijednosti od 190,9 miliona eura, te uvoz od 661,7 miliona eura.

Nakon Srbije, najveći vanjskotrgovinski partneri u izvozu bili su BiH sa 75,5 miliona eura i Slovenija 73,5 miliona, a u uvozu Kina sa 424,7 miliona eura i Njemačka sa 368,2 miliona evra.

Uvoz Crne Gore iz BiH dramatično je pao u protekloj godini i iznosio je svega 53 miliona eura, što znači da BiH s Crnom Gorom ima negativnu trgovinsku bilansu.

"Pokrivenost uvoza izvozom u Crnoj Gori iznosila je 17,7 odsto i manja je u odnosu na uporedni period kada je iznosila 19,8 odsto", navedeno je u saopštenju Monstata.

U strukturi izvoza, najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 244,9 miliona eura, dok su u strukturi uvoza najviše zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 885,2 miliona evra.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...