BEČAREVIĆ O POSKUPLJENJU STRUJE: "Ovo je diskriminacija, košat će višečlane porodice"

Bečarević kaže da će ovom odlukom biti ‘nagrađeni’ oni koji malo koriste električnu energiju, dok će koštati višečlane porodice.

  • Ekonomija

  • 20. Apr. 2024  

  • 0

Elektroprivreda BiH uputila je Regulatornoj komisiji za električnu energiju zahtjev za promjenu cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostalu potrošnju s početkom primjene od 10. juna ove godine.

Promjene cijena, ukoliko ih FERK usvoji, podrazumijevale bi uvođenje takozvanih blok tarifa.

Šta ovo zapravo znači za građane objašnjava Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Kantona Sarajevo, bivši ministar u Vladi Kantona Sarajevo i bivši direktor BH gasa.

"Ovo nije ništa u odnosu na ono što nas čeka. Od 2026. kreće primjena taksi na CO2. Elektroprivreda u svom obrazloženju kaže da ih je to koštalo 100 miliona KM. To je optimistično u odnosu na ono šta nas čeka. Blok tarife podrazumijevaju da je bolje da imate apartman na Bjelašnici od 300.000 KM ili u Neumu od 400.000 KM nego da imate troje djece. Ovo vas jeftinije dođe. Ovdje će biti pogođene višečlane porodice, a najmanje će plaćati oni koji imaju apartmane koje koriste rijetko", objasnio je Bečarević za Hayat.

Direktor Elektroprivrede BiH tvrdi kako 60 posto domaćinstava neće osjetiti poskupljenje, te da će na račun između 50 i 80 KM poskupljenje biti od 1,20 do 9 maraka. Bečarević kaže da će ovom odlukom biti ‘nagrađeni’ oni koji malo koriste električnu energiju, dok će koštati višečlane porodice.

"Ovo neće pogoditi 60 posto korisnika jer je tu 30 posto njih koji ne troše 268 KW jer rade u Zapadnoj Evropi. USK je prazan jer ne troše. Ali, od onih koji troše, minimalno 80% će biti ovim pogođeno. Godine 2015. je utvrđeno da je bilo 10 posto stanovništva koje se grijalo putem toplotnih pumpi. Vlada FBiH sada daje subvenciju da se pređe na toplotnu pumpu, a Elektroprivreda kaže da ćete platiti najskuplju energiju jer ste rasipnik", kazao je.

Bečarević ovo smatra diskriminatornim.

"Ovo je diskriminacija. Kako je pravično da onaj koji ima apartman na Bjelašnici plaća najjeftinije po zelenoj tarifi, a onaj koji ima troje djece i toplotnu pumpu je u crvenom? Što su građani krivi ako Elektroprivreda ne može prodati energiju vani?", pita se Bečarević.

Ovim će, kako kaže, biti ‘kažnjena’ i cijela Hercegovina jer su prema Elektroprivredi rasipnici zbog toga što im rade klime kojima se hlade.

Bečarević upozorava da će u 2024. godini gasa u Federaciji BiH biti potrošeno kao što je potrošeno u Kantonu Sarajevo u 2011. godini.

"Što se tiče energetike idemo u kataklizmu, a na kraju će platiti građani", kazao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...