PONOŠ IDE DO KRAJA: „Oni imaju razlog da čestitaju Vučiću. Neke su vodili na vino, na kafu kod Hilla, kod patrijarha…“

On je rekao i kako Srpska napredna stranka traži potpise opozicije za promjene Zakona o lokalnim izborima, iako vladajuća većina ima dovoljno svojih potpisa za to.

  • Regija

  • 22. Apr. 2024  

  • 2

Govoreći o nejedinstvenom stavu članova koalicije „Srbija protiv nasilja“ o učešću na predstojećim izborima, predsjednik stranke SRCE (Srbija centar) Zdravko Ponoš izjavio je u „Utisku nedelje“ na TV Nova da „neko ko je posmatrač ima razloga da čestita predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću“.

„Mislim da smo mi kao koalicija ‘Srbija protiv nasilja’ napravili odličan rezultat na republičkim i gradskim izborima. Nažalost, pobeda nam je ukradena. Nastavili smo da se borimo u drugom formatu, koalicija odavno formalno ne postoji jer je pravljena za izbore, ali smo zadržali to ime i nastavili da sarađujemo u dve važne oblasti – borba za ponavljanje izbora i borba za izborne uslove. Prvu smo dobili jer smo bili uporni i jedinstveni, a drugu nismo jer nismo bili uporni i jedinstveni“, rekao je Ponoš.

Da je opozicija postigla saglasnost i ostala jedinstvena onda bi na jesen imala izbore u mnogo boljim okolnostima i izbornim uslovima, te bi dobila Beograd i još nekoliko gradova i opština, procjena je Ponoša.

-Vlast je ‘bušila’ sve vreme. Kad smo tražili ponavljanje izbora, nećkali su se pa su prihvatili, pa onda oko datuma raspisivanja izbora, prihvatili bi i naš zahtev da idemo na jesen da smo ostali jedinstveni, kada su osetili nejedinstvo, rečeno je to je to… ‘Bušilo’ se sve vreme.. Neke su vodili u Jajince na vino, na kafu kod Hila, kod patrijarha“, rekao je Ponoš ali nije želio da kaže imena onih na koje je mislio.

„Rešili bi se SNS-a, mnogo pre 2027. godine, kako sada izgleda najoptimističnija prognoza…. Mi smo na proleće 2025. mogli da ‘polomimo’ SNS, ovako…“, naveo je još Ponoš.

Ponoš je rekao da su šanse „gotovo nikakve“ da će SRCE promijeniti svoju odluku o bojkotu beogradskih izbora, te podsjetio još jednom da su predstavnici opozicije potpisali Dogovor za slobodne i poštene izbore, dokument „ProGlasa“.

„Meni je stalo da poštujem svoj potpis i svoju reč i ne mogu nešto da potpišem i posle pogledam u oči Gojku Božoviću, Peci Popoviću ili Ceci Bojković i da kažem puj pike to ne važi što sam potpisao, to me ne obavezuje“, istakao je Ponoš.

Predsjednik stranke SRCE je ocijenio da je opozicija koja je izlazi na beogradske izbore 2. juna „prihvata izlazak u istim ili gorim okolnostima i sa manjom izlaznošću“. On je naveo kako opozicija na tim izborima „neće dobiti ni pet opština u Beogradu“. On je istakao da je „ogromna odgovornost ako se sada prokocka široko jedinstvo opozicije“ navodeći da „Srbija protiv nasilja“ jedan od najjačih blokova od pada Slobodana Miloševića 2000. godine.

„To je stabilna koalicija levice i centra i ima dobru saradnju sa vernom desnicom i ako sada to prokockamo, to je ogromna odgovronost. Onaj ko je odlučio da se sa tim igra i da odustane od tog papira koji smo zajedno potpisali, ja se samo nadam da oni toga nisu svesni jer su preuzeli ogromnu odgovornost“, rekao je Ponoš.

On je rekao i kako Srpska napredna stranka traži potpise opozicije za promjene Zakona o lokalnim izborima, iako vladajuća većina ima dovoljno svojih potpisa za to.

„Žele da deo opozicije bude saučesnik u njihovom projektu“, rekao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...