RUGLO BREZE KONAČNO RIJEŠENO: Sanirana deponija, na njenom mjestu zasađena buduća šuma (FOTO)

Sada je načelnik Općine Breza Vedad Jusić objavio kako je ovaj dugogodišnji problem riješen.

  • Društvo

  • 23. Apr. 2024  

  • 0

Građani Breze, ali i okolnih gradića, već nekoliko godina upozoravali su lokalnu vlast na ruglo na samom ulazu u grad iz pravca Vareša - deponiju koja se nalazila uz samu rijeku Stavnju, te lokalna izletišta, pa kao takva prijetila da postane ekološka katastrofa.

Sada je načelnik Općine Breza Vedad Jusić objavio kako je ovaj dugogodišnji problem riješen.

U prvoj fazi sanacije deponije Nedići, u periodu od januara do jula 2023. godine, s predmetnog lokaliteta odvezeno je oko 9.000 kubnih metara otpada.

Druga faza započela je u augustu 2023. godine, uključivala je ručno uklanjanje otpada, dok je u okviru treće faze, čije aktivnosti započinju u martu 2024. godine, izvršena potpuna rekultivacija oštećenog zemljišta uz dovezenih 130 kamiona humusa.

U povodu obilježavanja Dana planete Zemlje, 22. aprila 2024. godine, učenici Gimnazije "Muhsin Rizvić" i lokalni aktivisti iz Breze na lokalitetu sanirane deponije Nedići posadili su 150 sadnica bora i smrče.

Akcija u kojoj su sudjelovali učenici Gimnazije “Muhsin Rizvić” Breza realizirana je u sklopu projekta “Mjesec svijesti o očuvanju planete Zemlje” koji, u saradnji s Gimnazijom, Općinom Breza i Javnim preduzećem “Komunalno”, provodi Udruženje "Centar pozitivne prakse".

Članovi sekcije “Mladi geografi” i ostali učenici Gimnazije, predvođeni profesoricom geografije Edinom Tabučija-Bekrić i predsjednicom Udruženja “Centar pozitivne prakse” Ilmom Omerhodžić, na taj način građanima Breze uputili su poziv na aktivno sudjelovanje u održivom djelovanju u svakodnevnom životu.

Akcija je završila druženjem sudionika i razmjenom prijedloga za efikasnije skretanje pažnje javnosti na važnost očuvanja čiste Breze.

Organizatori su izrazili zahvalnost Općini Breza i načelniku Vedadu Jusiću na finansijskoj podršci realizaciji projekta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...