JER, NIJE BAŠ TOLIKO ZDRAVA: Evo zašto (ipak) moramo paziti na unos tamne čokolade...

Iako se tamna čokolada češće smatra zdravijom od mliječne čokolade, stručnjaci navode da je razlika između njih ipak - neznatna

  • Zdravlje

  • 02. Feb. 2020  02. Feb. 2020

  • 0

Primarni razlog za dobru reputaciju tamne čokolade jest taj što u svom sastavu ima više polifenola od mliječne čokolade. Ovi spojevi sekundarni su metaboliti u biljkama te imaju protuupalno djelovanje na organizam.

Da biste ih unijeli, ne morate jesti tamnu čokoladu, pišu stručnjaci u njemačkom magazinu posvećenom zdravlju, Neue Apotheken-Illustrierte.

Održavanjem uravnotežene prehrane, unosom voća i povrća, unijet ćete i dovoljno polifenola.

I tamna i mliječna čokolada pune su kalorija. U crnoj čokoladi nešto ih je manje te ona sadrži i manje šećera, ali često ima više masnoće.

Što se tiče našeg zdravlja, velike razlike između tamne i mliječne čokolade zapravo nema. Stručnjaci smatraju da je povremena i umjerena konzumacija čokolade dobra, a šteti nam samo ako je jedemo previše i prečesto.

Preporučuju da čokoladu jedemo u manjim komadima i pustimo je da se topi u ustima.

(Zadovoljna.hr/Hina)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...