ZNANSTVENICI NAJAVILI SENZACIONALNO OTKRIĆE: Uz pomoć mobilne aplikacije spasiće se milioni života…

Tri četvrtine slučajeva događaju se u južnoj Aziji i subsaharskoj Africi što znači da rezultati ove testne studije naučnika sa londonskog univerziteta, objavljene u časopisu PLOS ONE, mogu biti velika pomoć naučnim radnicima u siromašnijim krajevima svijeta.

  • HiTec

  • 04. Mar. 2020  

  • 0

Mobilna aplikacija kojom korisnici mogu testirati oči novorođenčadi na žuticu mogla bi biti efikasna i jeftina metoda spašavanja hiljada života, objavili su naučnici, a prenijela agencija Hina pozivajući se na AFP.

Žutica, problem s jetrom koji izaziva žutilo kože i očiju, uzrokuje 114.000 smrti novorođenčadi u svijetu i invaliditet 178.000.

Tri četvrtine slučajeva događaju se u južnoj Aziji i subsaharskoj Africi što znači da rezultati ove testne studije naučnika sa londonskog univerziteta, objavljene u časopisu PLOS ONE, mogu biti velika pomoć naučnim radnicima u siromašnijim krajevima svijeta.

„U mnogim dijelovima svijeta primalje i medicinske sestre oslanjaju se samo na svoj vid u otkrivanju žutice. A to je, naravno, nepouzdano“, kazao je glavni autor studije Terence Leung sa univerzitetskog odjela za biomedicinsko inžinjerstvo.

„Naša metoda osigurava puno precizniju procjenu i jamči da ozbiljniji slučajevi neće proći neopaženo. Čekamo rezultate veće studije, ali uvjereni smo da aplikacijom možemo spasiti hiljade života“, kazao je. 

Naknadno testiranje

Žuticu uzrokuje previsok nivo bilirubina, hemijskog spoja koji nastaje uobičajenom razgradnjom crvenih krvnih stanica. Većina slučajeva je bezopasna, ali u nekim slučajevima neurotoksičan oblik bilirubina može ući u mozak i uzrokovati smrt ili cerebralnu paralizu i oštećenja sluha i vida.

Novorođenčadi koja su sumnjiva na žuticu u rodilištima se ispituje krv, no problem je u tome što se mnogi slučajevi pojavljuju naknadno, kad dijete stigne kući.

U ovoj maloj studiji naučnici su fotografirali 37 novorođenih koji su upućeni na vađenje krvi zbog sumnje na žuticu. Fotografije su zatim obrađene kako bi se uklonile distorzije zbog pozadinskog svjetla i samo po žutilu očiju predviđen nivo bilirubina.

Rezultati su zatim uspoređeni s rezultatima ispitivanja krvi. Algoritam je tačno identificirao sve slučajeve koji su zahtijevali liječenje, ali je nešto manje uspješno otkrio one koji tretman nisu trebali.

Postotak uspješnosti usporediv je s bilirubinometrom, ručnim uređajem koji kroz kožu mjeri njegov nivo i preporučuje se primaljama na korištenje, ali košta 6.000 dolara. Trenutno je u toku ispitivanje aplikacije na puno većem uzorku, tačnije na više od 500 beba u Gani, dodaju agencije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...