NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: Mnoge aviokompanije neće preživjeti nakon što završi pandemija, već sada su najavili gašenje…

Pandemija koronavirusa dovešće do bankrota mnogih aviokompanija širom svijeta do kraja maja, ukoliko vlade ne preduzmu korake za izbjegavanje takve situacije, navodi se u izvještaju Bloomberga

  • Ekonomija

  • 18. Mar. 2020  

  • 0

Prema izvještaju, otkazivanje mnogih letova zajedno sa niskom popunjenošću aktivnih letova uzrokovaće da aviokompanije brzo potroše svoje novčane rezerve.

Ubrzano zabranama letenja koje su moge države uvele, značajno smanjenje broja putnika uzrokovalo je ozbiljan pad prihoda mnogih aviokompanija. Stoga je potrebno koordinirano djelovanje vlade i industrije kako bi se izbjegla katastrofa, navodi se u izvještaju koji prenosi agencija Reuters.

Upravo zahvaljujući podršci vlada, najveći prijevoznici u SAD-u, Kini i na Bliskom Istoku preživjeli su, dok je najveća evropska regionalna aviokompanija Flybe već propala.

International Air Transport je objavio da bi se aviokompanije ove godine mogle suočiti sa 113 milijardi dolara izgubljenog prihoda, a izvještaj konsultantske kuće Tourism Economics pokazao je da se očekuje da će međunarodna putovanja ove godine pasti najmanje 10,5%.

To je najveći godišnji pad a ova najnovija procjena znatno je lošija od one od prije dvije sedmice, kada su za istraživanje korišteni podaci prikupljeni tokom epidemije SARS-a iz 2003. a prema kojoj bi stope putovanja pale za 1,5%.

Kolika će stopa biti, ostaje da vidimo. Tržište je sada ušlo u neistražene vode, dok vlade širom svijeta provode drastične mjere za suzbijanje pandemije što uzrokuje velike poremećaje u putovanju.

U boljem slučaju, virus bi se zadržao do kraja prve polovine godine i stope putovanja počele bi se oporavljati od jula. No postoje značajni negativni rizici ako se mjere zaštite nastave pojačavati. Prema gorem scenariju, godišnji pad putovanja bio bi 17,9%.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...