NAJGORA GODINA U HISTORIJI AVIOINDUSTRIJE: Zabilježen gubitak od 84 milijarde dolara

“Finansijski, pamtit ćemo 2020. kao najgoru godinu u historiji avionske industrije”, kazao je glavni direktor IATA-e Alexandre de Juniac.

  • Ekonomija

  • 10. Jun. 2020  10. Jun. 2020

  • 0

Kriza uzrokovana koronavirusom uzrokovat će avionskim kompanijama rekordan godišnji gubitak od 84 milijarde dolara te će se 2020. pamtiti kao “najgora godina u historiji avionske industrije”, objavilo je Međunarodno udruženje za zračni promet (IATA).

I dok se oporavak avionskih putovanja ubrzava u Aziji te ponovo postepeno uspostavlja u Evropi i Sjevernoj Americi, aviokompanije broje troškove višesedmičnog izgubljenog poslovanja, povećanu gomilu duga i smanjene izglede buduće potražnje.

“Finansijski, pamtit ćemo 2020. kao najgoru godinu u historiji avionske industrije”, kazao je glavni direktor IATA-e Alexandre de Juniac, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Ipak, u IATA-i očekuju da će sljedeće godine avionski putnički saobraćaj porasti za 55 odsto s depresivnog ovogodišnjeg nivoa, ali to će i dalje biti 29 odsto ispod nivoa iz 2019. godine.

To udruženje u svojoj ažuriranoj procjeni prognozira da će avionski sektor i u 2021. godini bijležiti gubitak, i to od najmanje 15,8 milijardi dolara.

Tako će ukupni gubici zbog krize dostići oko 100 milijardi dolara.

Čak i na tržištima na kojima je zaraza opala, aviokompanije su i dalje suočene s nizom ograničenja putovanja i oprezom potrošača.

Britanske vlasti tako su uvele karantin u trajanju od 14 dana za putnike koji slijeću u tu zemlju, što je izazvalo ljutite reakcije turističke industrije i prijetnje sudskim postupcima pa se razmatra ublažavanje takvog režima u korist uspostave “zračnih koridora” do dogovorenih odredišta.

Međunarodno udruženje za zračni promet apeluje na vlade da se suzdrže od karantinskih mjera koje odvraćaju većinu putnika od putovanja, utvrdivši da su sigurnosne mjere u avionu, uključujući obavezne maske, adekvatne.

“Takve mjere bi trebale vladama da pruže sigurnost da mogu otvoriti granice bez karantinskih mjera”, rekao je De Juniac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...