TAJNA VRHUNSKIH KUHARA: Napravite pečeno pile na butterfly način i oduševite ukućane… (VIDEO)

U ovom slučaju butterfly je mesarska tehnika rezanja kojom se deblji komadi mesa pretvaraju u tanje i šire, donosimo recept za pet osoba.

  • Gastro

  • 17. Avg. 2020  17. Avg. 2020

  • 0

SASTOJCI

1 pile

1,5 l vode

30 g soli

1 kašikica šećera

1 čehno bijelog luka

1 kašikica bibera u zrnu

1 lovorov list

1 kašika sušene majčine dušice

80 g maslaca

začinsko bilje

ulje

sol

PRIPREMA

U prikladnu zdjelu stavimo sol, biber u zrnu, šećer, sušenu majčinu dušicu, ulijemo vodu i izmiješamo da se šećer i sol rastope. Zatim pile rasiječemo na način butterfly tako da ga prerežemo uzdužno po hrbatu, okrenemo ga unutrašnjom stranom prema dolje, na radnu površinu i pritisnemo odozgo dlanovima da se raširi.

Potom ga posolimo s obiju strana, stavimo u zdjelu s vodom, dodamo lovorov list, nagnječena čehna bijelog luka, po potrebi dolijemo vode da prekrijemo pile, poklopimo i stavimo u hladnjak da se marinira najmanje tri sata.

Marinirano pile izvadimo iz marinade, ocijedimo ga i osušimo kuhinjskim papirom, a maslac sa začinskim biljem narežemo na kolutove.

Zatim oprezno, između kože i mesa, prstima napravimo džepove i u njih rasporedimo kolutove maslaca.

Potom pile, kožom prema gore, premjestimo u nauljenu vatrostalnu posudu ili lim za pečenje, po želji posolimo, prelijemo ga s malo vode i ulja te stavimo peći 90 minuta na 200°C.

Pečeno pile rasiječemo i složimo na tanjir za posluživanje, a lim za pečenje zagrijemo iznad vatre i miješamo umak od pečenja tako da s dna oslobodimo karamelizirani sloj.

Dobivenim umakom prelijemo piletinu i poslužimo.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...