"SB" U GALERIJI OPĆINE NOVI GRAD: Izložena umjetnička djela braće Ive i Luke Šeremeta (FOTO)

U okviru saradnje Općine Novi Grad sa institucijama kulture, u Galeriji Općine otvorena je izložba pod nazivom "Ivo i Luka Šeremet".

  • Kultura

  • 24. Avg. 2020  

  • 0

Izložba se realizuje u saradnji sa "Umjetničkom galerijom BiH", a zainteresovani posjetitelji će moći pogledati 25 umjetničkih slika braće Ive i Luke Šeremeta.

Direktor “Umjetničke galerije BiH”, Strajo Krsmanović, kazao je da nastoji da učini dostupnim radove onima koju su zainteresovani za umjetnost gdje god je to moguće i da ga raduje što se izložba može realizovati u galerijskom prostoru Općine Novi Grad.

“Podržavamo nastojanje Općine Novi Grad da umjetnost približi svojim građanima i što imamo priliku da izlažemo u ovom lijepom galerijskom prostoru. Mi smo ovaj put došli sa radovima Ive i Luke Šeremeta iz našeg bogatog fundusa. Zastupljeni su portreti mrtve prirode i pejsaži, a posebno nam je važno podsjetiti na Ivu Šeremeta koji je bio jedan od najznačajnijih direktora “Umjetničke galerije BiH” i najzaslužniji je za formiranje fundusa “Umjetničke galerije BiH” koji danas nose impresivan broj od preko 6.000 djela neprocjenjive vrijednosti”, kazao je Krsmanović.

Osnovni element likovnog jezika Ive Šeremeta je boja kroz koju ispoljava spontani slikarski rukopis. Energični i dugi potezi kista primjetni su na pejzažima, a najčešće odabire gradske i planinske motive. Ivo Šeremet je bio aktivan u javnom i kulturnom životu Bosne i Hercegovine, u periodu od 1951. do 1965. godine bio je direktor "Umjetničke galerije BiH", a za redovnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine izabran je 1973. godine. “Umjetnička galerija BiH” ima kolekciju od preko 200 njegovih radova.

Luka Šeremet, za razliku od starijeg brata, slikarsku prirodu ispoljava kroz akvarel. Tehnika akvarela zahtjeva mnogo vještine, strpljenja i preciznosti. Slojevi boje se grade od najsvjetlijh i najprozirnijih, prema tamnijim i gušćim nanosima. Sadržaji njegovih slika govore o tome da je Luka Šeremet slikar koji teži prikazati moderni gradski život. Kadrovi slika često su odsječeni i u malim formatima prikazuju specifične gradske predjele. S obzirom na to da je Luka preminuo u dobi od 30 godina, znatno manje njegovih radova je sačuvano.

Izložba se može pogledati od 24. augusta do 4. septembra 2020. godine, radnim danima, do 10:00 do 16:00 sati u Galeriji Općine Novi Grad.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...