UMRLA ADVOKATICA, NAKON 238 DANA ŠTRAJKA: U trenutku smrti imala samo 30 kilograma

Ona je prošle godine osuđena na više od 13 godina zatvora zbog “pripadnosti terorističkoj organizaciji”, a štrajk glađu počela je u februaru tražeći novi proces.

  • Svijet

  • 28. Avg. 2020  

  • 0

Nakon 238 dana štrajka glađu u Istanbulu je u 42. godini umrla turska advokatica Ebru Timtik, koja je tim činom tražila “pravedan proces” nakon što je osuđena za terorizam.

Ona je prošle godine osuđena na više od 13 godina zatvora zbog “pripadnosti terorističkoj organizaciji”, a štrajk glađu počela je u februaru tražeći novi proces.

Njena porodica je potvrdila kako je Timtik pila samo zaslađenu vodu, biljne čajeve i vitamine, te da je u trenutku smrti imala 30 kilograma.

U petak je došlo do kratkog sukoba osoba bliskih advokatici i policije pri prolasku vozila sudske medicine s njezinim tijelom. Policajci su upotrijebili suzavac i štitovima odguravali okupljene, prenosi AFP.

Ispred zatvora je u petak ipak organizirano odavanje počasti i zatim pogrebna molitva.

Uz Ajtaka (Aytac) Unsala, koji također štrajkuje glađu u zatvoru, Ebru Timtik je bila članica Udruženja suvremenih pravnika, specijaliziranog za odbranu politički osjetljivih slučajeva.

Turske vlasti optužuju to udruženje da je povezano s marksističko-lenjinističkom organizacijom DHKP-C, skupinom koja je počinila nekoliko atentata i koju Ankara i zapadni saveznici nazivaju “terorističkom”.

Timtik je među ostalima zastupala porodicu Berkina Elvana, mladića koji je umro 2014. od posljedica ranjavanja tijekom protuvladinih prosvjeda u parku Gezi 2013. godine.

Prošlog mjeseca je sud u Istanbulu odbio osloboditi Timtik, usprkos liječničkom nalazu.

Njena smrt je potresla brojne predstavnike civilnog društva u Turskoj i u Evropi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...