OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Danas pravimo oblatne sa plazmom i čokoladom, poslasticu za sve generacije… (VIDEO)

Naš današnji obrok gotov je za 40 minuta, donosimo recept za četiri osobe.

  • Gastro

  • 01. Okt. 2020  01. Okt. 2020

  • 0

SASTOJCI

250 ml mlijeka

200 g šećera

250 g maslaca

100 g tamne čokolade i 1 kašika kakaa

200 g mljevenog keksa, npr. plazme

100 g mljevenih lješnika

1 vanilin šećer

1 pakovanje oblatni (s 5 slojeva)

PRIPREMA

U jednom loncu prokuhajte mlijeko i šećer. Potom umiješajte na kocke narezani maslac te komadiće čokolade i kakao. Miješajte dok se svi sastojci ne otope.

Dodajte lješnike i keks zbog kojih će se stvoriti gusta smjesa. Maknite je s vatre i samo na minutu ili dvije ostavite da se ohladi.

Pripremite prvu oblatnu i premažite je sa 2-3 male kašike smjese. Na nju stavite drugu oblatnu, premažite je i nastavite tako dalje dok ne potrošite sve slojeve. Rasporedite smjesu tako da imate dovoljno za 4 reda oblatni, jer se gornja ne premazuje.

Gotove oblatne umotajte u 2-3 sloja alu-folije i stavite nešto teško na njih kako bi se bolje spojile. Pustite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi pa ih stavite u frižider na sat vremena.

Kad su dobro ohlađene, izrežite ih na kocke ili rombove, ali prije toga odstranite okrajke. Gotove i izrezane oblatne držite na hladnom mjestu.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...