KANDIDATI ČETVORKE ZA NAČELNIKE PREDSTAVILI PLANOVE POBOLJŠANJA POLOŽAJA MLADIH: Mandić tvrdi: “U prošloj godini 70.000 mladih otišlo iz BiH” (FOTO)

Na Ilidži je loša situacija, nezaposleno je 2.408 mladih od 18 do 30 godina.

  • Vijesti

  • 20. Okt. 2020  20. Okt. 2020

  • 0

Naša stranka danas je u Sarajevu organizovala konferenciju za medije na kojoj su glavna tema bili mladi i njihov odlazak iz BiH. O problemima i mogućim rješenjima, govorili su kandidati za načelnike općina u Sarajevu Srđan Mandić, Nermin Muzur i Adnan Delić. Istaknuto je da je problem mladih najveći problem u BiH, koji se proteže na sve nivoe vlasti i zbog preklapanja nadležnosti se ne rješava na adekvatan način. Plan je, kako je rečeno, da se na općinskom nivou urade određene stvari za mlade koje bi i druge nivoe vlasti podstakle na rješavanje problema.

"Samo u prošloj godini 70.000 mladih je otišlo iz BiH, to se pod hitno mora zaustaviti. Znate da Sarajevo ima jednu od najnižih stopa zaposlenosti kad je riječ o mladima. Želimo mladima pružiti poticaj prilikom zasnivanja prvog radnog odnosa, insistirati da se planiraju posebni poticaji za zapošljavanje, odnosno ostanak mladih koji su već zaposleni. Nekada sredstva nisu problem, ali nedostaju kvalitetni projekti i infrastruktura za mlade te neko ko bi vodio i pružao im pomoć u razvoju startupa. Mladima je potrebno ustupiti slobodne općinske prostore, da im se uvede internet i plate režijski troškovi te da krenu sa startupima. Te prostore im treba ustupiti i za učenje i druženje. Nije bitno samo dati novac i reći da smo završili posao. Cilj je ostvaren kad zajednica dobije neku korist od toga", kazao je Srđan Mandić, kandidat za načelnika općine Centar.
 
Istaknuto je i da je u budžetima potrebno naći prostor za subvencioniranje stanova za mlade, kao i za stipendiranje onih koji studiraju ovdje i u inozemstvu, s ciljem da se vrate, piše Klix.

"Na Ilidži je loša situacija, nezaposleno je 2.408 mladih od 18 do 30 godina. Zakoni na nivou FBiH se ne provode, nisu urađene strategije kada je riječ o mladima. Zastrašujuće je koliko mladih odlazi i na koji način se država odnosi prema njima. Prvo se moraju usvojiti strateški dokumenti iz kojih bi proizilazili akcioni planovi kako bismo znali na koji način ćemo se odnositi prema mladima. Mjerljivost projekata se slabo provodi. Mnogo je projekata odrađeno, ali nemamo informaciju kolika je efikasnost. Želimo da Ilidža bude općina u kojoj će biti prepoznate ideje, pored stipendija, želimo sufinansirati i stipendirati ideje vrijedne pažnje, koje mogu donijeti dobro mladom čovjeku i lokalnoj zajednici. Također, potrebno je osnovati fond za potpomognutu oplodnju", rekao je Nermin Muzur, kandidat za načelnika općine Ilidža.

Prema riječima kandidata za načelnika općine Novi Grad Adnana Delića, nije dovoljno samo osigurati radna mjesta nego i njihov kvalitet.

"Imamo kvalitetnu radnu snagu koja ima znanje koje svugdje u svijetu vrijedi osim kod nas. Sistem obrazovanja nije usklađen s tržištem rada, zato imamo puno mladih na birou. Dodatni problem je obrazovanje, koje ne nudi praktičan rad pa se ljudi zaposle, a ne znaju odgovoriti poslovnim zadacima, posebno u realnom sektoru. Problem je i participacija mladih u javnom prostoru, mladi su naučili da drugi rješavaju njihova pitanja. Nadam se da će se stvari početi rješavati na drugačiji način", kazao je Delić i pozvao mlade da ne budu kukavice nego da stvari uzmu u svoje ruke, jer imaju moć da odlučuju o svojoj sudbini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...