SNIŽAVA KRVNI PRITISAK, POMAŽE PRI MRŠAVLJENJU, RJEŠAVA STOMAČNE TEGOBE: Evo šta sve može izliječiti najjeftiniji lijek iz prirode…

Postoje nebrojene zdravstvene koristi koje mu se pripisuju.

  • Zdravlje

  • 04. Nov. 2020  04. Nov. 2020

  • 0

Jabučno sirće je definitivno jedan od najjeftinijih prirodnih lijekova. Upravo je fascinantna raznovrsnost upotrebe tog jednostavnog fermentiranog proizvoda koji se proizvodi od zdrobljenih i starih jabuka. Postoje nebrojene zdravstvene koristi koje mu se pripisuju.

Najzdravije verzije sadrže kolonije korisnih bakterija s brojnim zdravstvenim prednostima. Ako ćete koristiti jabučno sirće za zdravlje, odnosno kao lijek, tražite organske, nepasterizirane verzije.

Jabučno sirće prirodno sadrži visok udio fosfora, magnezija, kalija, kalcija i drugi minerala. Pomaže kod dijete i kod probavnih tegoba.

Važno: Jabučno sirće ne smijemo progutati nerazrijeđeno ili primjenjivati na kožu nerazrijeđeno, posebno kod djece ili onih s osjetljivom kožom. Budite oprezni da ne dođe u kontakt s očima. Obično bijelo sirće i druge vrste sirćeta ne smiju se koristiti u spomenute svrhe.

Smanjuje refluks (vraćanje) kiseline i žgaravicu

Jabučno sirće oponaša kiselu sredinu želuca te pomaže razgradnju hrane. Mnogi ljudi izvještavaju o smanjenim simptomima refluksa kiseline ili žgaravice nakon korištenja jabučnog sirćeta, što je i logično, jer mnogo puta su ti simptomi uzrokovani zbog premalo želučane kiseline, a ne previše. Kad god imate žgaravicu ili refluks, pomiješajte kašikicu jabučnog sirćeta u čaši vode i u kratkom vremenu bi trebali osjetiti olakšanje.

Uništava gljivice u tijelu (kandidu)

Ako patite od gljivica (kandide) u tijelu, jabučno sirće bi moglo pomoći. Neka istraživanja pokazuju da kiseline i enzimi u njemu pomažu eliminirati višak tih gljivica u tijelu. Za one s ozbiljnim problemima, simptomi se mogu pogoršati na početku, ali to je zapravo dobar znak, iako neugodan. Ako imate ili sumnjate da imate gljivice, uzimajte jednu kašiku jabučnog sirćeta u čaši vode prije svakog obroka ili dva puta na dan, na prazan želudac.

Smiruje opekline od sunca i ugrize insekata

Za opekline od sunca, primjenjuje se kombinacija jabučnog sirćeta i vode (1:4 ili 25/75), koja se nanese pamučnom tkaninom ili ručnikom izravno na oštećenu kožu da se ohladi i da se ublaži bol. Za ugriz insekta, nanesite 1:1 mješavinu s vodom izravno na ugriz, ili umočite nadraženo područje direktno u posudu u kojoj je miks sirćeta i vode.

Snižava krvni pritisak

Neke studije sugeriraju da sirćetna kiselina u jabučnom sirćetu može pomoći regulirati krvni pritisak, odnosno može pomoći spriječiti enzime koji uzrokuju da se krvne žile sužavaju. Recept je 2-6 supenih kašika dnevno u vodi u trajanju od nekoliko mjeseci.

U nastavku pogledajte koje sve zdravstvene dobrobiti imamo konzumiranjem jabučnog sirćeta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...