EPIDEMIOLOG ZORAN RADOVANOVIĆ, ALARMANTNO: „Ovo je epidemiološki zločin, Srbija je na ivici katastrofične situacije“

Ugledni srbijanski epidemiolog Zoran Radovanović kazao je da su nove mjere u borbi protiv koronavirusa trebalo da budu uvedene u septembru ili oktobru, kao što je predlagalo udruženje "Ujedinjeni protiv Covida", a da je Srbija u "katastrofičnoj ili na ivici katastrofične situacije".

  • Regija

  • 07. Dec. 2020  07. Dec. 2020

  • 1

On je za "Newsmax Adria" izjavio da su zaključavanje i policijski sat krajnja mjera, da se situacija još može sanirati drugim mjerama, ali da “Krizni štab, izgleda, nije sasvim svjestan svoje uloge”.

“Za (nedostatak mjera) tokom drugog talasa nam je jasno, trebalo je uspavati građanstvo, da idemo na glasanje… U aprilu je bilo razumno da ne idu ljudi u zdravstvene ustanove nego da zovu telefonom epidemiologa, ali nikome nije bilo jasno da epidemiologa i telefonskih linija ima malo”, rekao je Radovanović.

On je, također, ocijenio i da je “epidemiološki zločin” kada se pomiješaju zdravi i bolesni građani u relativno malom prostoru, kakav su Covid-ambulante, te da je i o tome trebalo voditi računa.

“Veliko je razočarenje što je Lekarska komora potpuno pasivna u ovoj situaciji. Komora i Etički odbor komore do sada su morali da reaguju… Mora da se pojavi neko ko ima autoritet, kome narod veruje s obzirom na to da se Krizni štab diskreditovao”, kazao je Radovanović.

Epidemiolog dodaje i da se dokument sa petnaestak mjera koje su “Ujedinjeni protiv Covida” zvanično dostavili na pisarnici Ministarstva zdravlja Srbije, a koji se ticao svih ovih primjedbi, do “petog sprata ministarstva negdje zagubio”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...