DR. OGNJEN GAJIĆ, SARAJLIJA IZ MAYO KLINIKE U SAD-u: Otkrio kada se vraćamo normalnom životu nakon korone

Naglasio je kako se procjene odnose na cijeli svijet, a ne samo na razvijene zemlje.

  • Društvo

  • 24. Dec. 2020  24. Dec. 2020

  • 0

Pulmolog i specijalista intenzivne njege u američkoj Mayo klinici Ognjen Gajić kazao je u emisiji "Pressing" na N1 releviziji kako su procjene eksperata u SAD-u, Evropi i drugim zemljama da će pandemija koronavirusa do ljeta biti smanjena do mogućnosti da se vratimo normalnom životu. Naglasio je kako se ove procjene odnose na cijeli svijet, a ne samo na razvijene zemlje.

“Vakcina je glavna stvar koja će pomoći da se završi pandemija, ali potrebno je da dvije trećine stanovništva budu imune ili kroz prebolijevanje ili vakcinaciju da se mjere popuste. Eksperti u SAD-u, Evropi i drugim državama kažu da bi pandemija do ljeta bila smanjena do mogućnosti normalnog života, to znači da idemo na utakmice, u pozorište, na koncerte itd. To mora biti cijeli svijet zato što nas je virus naučio da granice ne postoje. Svijet je toliko povezan da je nemoguće sakriti se ako ne uradite izvanredne javnozdravstvene mjere, što je princip sistema, kao što je Novi Zeland. Iako je ostrvo, napravili su izvanredan sistem i žive normalno dugo, jer su uspjeli provesti šta treba. Engleska je isto ostrvo, ali nije uspjela to da napravi”, rekao je Gajić.

U SAD-u je počeo program vakcinacije, zemlje EU počinju u četvrtak, a i Srbija je uspjela direktnom pogodbom da nabavi vakcine ranije iako nije u EU. Bosna i Hercegovina je na čekanju, prognoze su da će vakcine stići na proljeće.

“Meni je to jako tužno, da se stanovništvu ove zemlje onemogući ravnopravan odnos barem sa zemljama u regiji koje nisu članice EU. Osjećam se u ime građana malo i poniženo. Mislim da nas treba staviti u ravnopravan ljudski položaj. Zamolio bih sve autoritete da se maksimalno uozbilje u tome. Bez učešća u tom programu vakcinacije, čemu se još možemo nadati? Mislim da liniju odgovornosti treba vrlo jasno podvući imenom i prezimenom i tražiti odgovornost do kraja ukoliko bude kašnjenja, a već mi se čini da je ozbiljno kašnjenje krenulo. Kako je tužno onemogućiti građanstvu u BiH da ima jednako pravo. Treba ponovo slati zdravstvene radnike bez zaštite. Naše kolege se širom svijeta vakcinišu, mi to ovdje gledamo. To je nehumano prema svom stanovništvu, osjetljivim populacijama, ljudima u staračkim domovima… Ako ništa, tu se jedan odnos prema stanovništvu trebao pokazati”, rekao je u "Pressingu" direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” prof. dr. Ismet Gavrankapetanović. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...