NEPRIKOSNOVENI LIDERI NA TRŽIŠTU: Pekarskim biznisom odavno caruju male kompanije, no jedan gigant i dalje čvrsto drži prvo mjesto…

Inače, nakon porasta u 2019. godini, potražnja za pekarskim proizvodima u BiH naglo je opala 2020. godine kao rezultat utjecaja Covida-19, navodi se.  

  • Ekonomija

  • 01. Jan. 2021  01. Jan. 2021

  • 0

Kompanija "Klas" lider je na tržištu pekarskih proizvoda u Bosni I Hercegovini u 2019. godine, a firma je tu poziciju zadržala i u 2020., navodi se u analizi međunarodne kuće za istraživanje tržišta "Euromonitor".

– U Bosni i Hercegovini, ogroman broj pekarskih proizvoda i dalje proizvode manji pekari. Brend "Klas" je, uprkos tome, vrlo poznat, a proizvodi "Klas" se široko distribuiraju kroz moderne supermarket – navodi se u izvještaju.

Inače, nakon porasta u 2019. godini, potražnja za pekarskim proizvodima u BiH naglo je opala 2020. godine kao rezultat utjecaja Covida-19, navodi se.  

U ranim mjesecima 2020., Vlada je odgovorila na početak pandemije provedbom niza zdravstvenih mjera predostrožnosti, uključujući uvođenje policijskog sata, ograničavanje maloprodajnog vremena i izmjenu protokola za distribuciju, rukovanje i dostavu hrane potrošačima.

Zbog zabrinutosti potrošača zbog zaraze ili širenja virusa Covid-19, potražnja za nekim zapakiranim pekarskim proizvodima – kolačima, pecivima itd. – znatno se povećala, dok je potražnja za neuspakiranom pekarskom robom opala.

U izvještaju su predviđeni i određeni trendovi za naredni period:

  • Potražnja za pekarskim proizvodima oporavit će se u 2021.

  • Zdravi i wellness proizvodi vjerovatno će utjecati na potražnju za pekarskim proizvodima.

  • E-trgovina će se uspostaviti kao distribucijski kanal.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...