ALMA KRATINA, VRLO DIREKTNO: "HDZ i SBB blokadom formiranja vlasti u FBiH obesmislili izbore, NEMA NOVE VLADE DO 2023. GODINE!"

Šefica Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu PFBiH u današnjem intervjuu za "Oslobođenje" govorila je o gorućim pitanjima u FBiH, a ključno je nabavka vakcina.

  • Politika

  • 06. Apr. 2021  06. Apr. 2021

  • 1

Na prošloj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića moglo se čuti kako smo se na vrijeme odlučili nabaviti vakcine, a govorilo se i o poduzetim aktivnostima da se dođe do vakcina. Kako građanima objasniti da država, federalna i kantonalne vlasti do danas nisu našli način da kupe vakcine?

- Kad je Vlada, odnosno federalno Ministarstvo zdravstva u pitanju, sigurno je da ne stoji konstatacija da se na vrijeme ozbiljno krenulo u razmatranje načina kako doći do vakcina. Čim je bilo jasno da će vakcine iz Covax mehanizma kasniti i da Vijeće ministara nije u stanju izaći iz ustaljene matrice nerada i neodgovornosti, Vlada, Ministarstvo zdravstva i Federalni zavod za javno zdravstvo su morali hitno reagovati.

Podsjetit ću na to da je na inicijativu Kluba zastupnika DF-a 29. decembra 2020. usvojen zaključak u Zastupničkom domu, kroz koji se zadužuje Vlada da zajedno sa Odborom za zdravstvo Parlamenta krene u pregovore za iznalaženje načina za nabavku dodatnih količina vakcina protiv Covid-19. Sve što se u nastavku dešavalo, rezultira činjenicom da ni u aprilu 2021. ne znamo kad će početi masovna imunizacija stanovništva. I dalje je nejasno kako je moguć toliki stepen nedovoljne angažiranosti svih odgovornih u lancu onih koji su trebali pravovremeno reagovati, što samo po sebi nameće misao da su se vakcinisali, pa se ne brinu ili su zdravstveno neprosvijećeni, za što je mala vjerovatnoća. Ministru Mandiću je postavljen niz pitanja na sjednici Parlamenta na koja nije bilo odgovora, a usljed različite epidemiološke situacije u kantonima i neujednačenih mjera koje su na snazi, stiče se dojam da nemamo pravi odgovor s jednog mjesta na sve što moramo kao društvo rješavati u uslovima pandemije. Što god ko rekao o ovome jedno je sigurno: država je zakazala!

Mnogi građani su, nažalost, prinuđeni kupovati skupe lijekove protiv koronavirusa i nositi ih oboljelim u bolnice. Lijek tocilizumab je besplatan u tuzlanskom, a u Kantonu Sarajevo košta više od 1.000 km. Zbog čega građanima nisu jednako dostupni besplatno ovi lijekovi i da li je Parlament mogao nešto uraditi da se ovo pitanje ujednači u FBiH?

- Ovo pitanje je kao izvor diskriminacije jasno definisano odavno i upućeno federalnom Ministarstvu zdravstva i bez stanja pandemije u kojem živimo. Bolesni građani su diskriminisani u odnosu na činjenicu iz kojeg kantona dolaze. Jedino ispravno rješenje jesu centralizovana nabavka lijekova i mogućnost da su u svim kantonima ovi lijekovi na esencijalnoj listi. No, kako je zdravstvo zajednička nadležnost i federalnog i kantonalnog nivoa, jasno je da je neophodno zajednički doći do rješenja u interesu građana. Na prošloj sjednici Parlamenta usvojen je zaključak Kluba zastupnika DF-a da se od 60 miliona iz budžeta FBiH za zdravstvene ustanove više od 50 posto sredstava hitno preusmjeri zdravstvenim ustanovama upravo za ove lijekove i sredstva zaštite.

Nakon što je pao izvještaj Vlade FBiH za 2020, zeleno svjetlo nije dobio ni ovogodišnji program rada izvršne vlasti, u kojem je akcenat stavljen na stvaranje uslova za ekonomski oporavak u borbi protiv pandemije. Očito je da Vlada nema podršku Parlamenta. Kako dalje raditi u ovakvim uslovima?

- Kad je u pitanju rad Vlade FBiH, mi smo kao Klub zastupnika DF-a rekli šta mislimo već u ranijem periodu, tražeći ostavke rukovodstva s obzirom na to da ovaj saziv koji se dugo ponaša kao odlazeći nije ni u jednom segmentu odgovorio zadatku. Njen odnos prema Parlamentu je nedopustiv, u smislu da čak i usvojene inicijative u Parlamentu ne tretira na način da uradi svoj dio posla kako bi građani imali koristi od rada zastupnika koje su izabrali da ih predstavljaju. Mnogo nedostajućih zakona koji su davno trebali biti doneseni nema ni u Programu rada Vlade za 2021. i zahvaljujući toj činjenici, Federacija gubi mnogo sredstava u budžetu. Sve čime se Vlada hvali da je učinila u prošloj godini, čini se besmislenim pred strašnom činjenicom da Vlada, odnosno resorno ministarstvo zdravstva nije zaštitilo živote građana, što im je prvi zadatak.

Budući da od formiranja nove federalne vlade zasad nema ništa, prijedlog sda je da se u aktuelnu vladu imenuju tri nedostajuća ministra. Da li je za DF prihvatljiv ovakav prijedlog?

- Jedini ispravan demokratski put je imenovanje Vlade FBiH u skladu sa završenim opštim izborima 2018. HDZ je svojim blokadama to zaustavio odmah po završetku izbora i u potpunosti obesmislio održavanje samih izbora. Danas je jasno da HDZ uz SBB, koji po rezultatu izbora ne bi nikako mogao imati četiri ministra, zloupotrebljava pozicije izvršne vlasti. Jedini ispravan put je imenovanje nove Vlade, no teško će do toga doći prije 2023.

Donedavni član DF-a Ekrem Prošić je nakon isključenja iz stranke izjavio da će se Fronta osipati u USK-u, kazavši da se stranački organi sastaju samo kad treba nekoga isključiti. Kako to komentirate?

- Mi smo kao stranka prošli niz složenih zadataka u uslovima nedovoljno razvijene infrastrukture, što smo često kompenzirali dodatnim zajedničkim naporima unutar organa stranke. Sigurno je da se u DF-u uvijek ulagao napor da se pokuša razgovarati i doći do rješenja svih spornih situacija prije drastičnih odluka i naravno da mi je žao kad to ne uspije, ali je isto tako sasvim logično da svi preuzmemo svoj dio odgovornosti za poslove za koje smo zaduženi.

Privreda je tokom pandemije pretrpjela štete u svim segmentima. Poseban problem je nepostojanje komisije za vrijednosne papire FBiH, a imenovanju nove komisije posebno su se usprotivili pojedini delegati iz SDP-a. Znate li vi razloge ili pozadinu priče zbog kojih još nemamo ovaj važan regulator?

- Pitanje za SDP je zašto mu više od imenovanja novog saziva Komisije odgovara da je na čelu KVP-a čovjek kojem je sudskom odlukom zabranjen rad. Bavili su se politikantstvom i skretali pažnju na nacionalni sastav Komisije, iako to nije propisano Zakonom o KVP-u.

Jedan od problema koji je u doba pandemije došao do izražaja je porast nasilja u porodici. Možete li pojasniti zbog čega je važno da se hitno usvoji Zakon o zaštiti od nasilja u porodici?

- Važno je da se sistem zaštite od nasilja u porodici učini efikasnijim i djelotvornijim, da se obezbijedi adekvatna zaštita žrtava, da se osigura usklađenost novog zakona sa ratifikovanom i obavezujućom Konvencijom Vijeća Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Kako važeći zakon nije u najvećem procentu usklađen s pomenutom konvencijom, neophodno je krenuti u proceduru donošenja novog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Kroz novi način finansiranja sigurnih kuća u FBiH u znatnoj mjeri bi se osnažila podrška žrtvama. Kako Vlada nije uputila u proceduru nacrt novog zakona, to će učiniti zastupnici.

(Oslobođenje.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...