"SB" INTERVJU / ALMA KRATINA: "Sastanak na Dodikovom imanju je degutantan, Konaković se ponaša 'ko’ biber po pilavu', a Nikšić..."

Nikšić je uvijek u sjeni Konakovića čiji ni izborni rezultat, što nas je čudilo sve od početka, nije onaj koji SDP ima. Bledunjavi SDP nikako se nije mogao nametnuti kao neko koji te procese u principu treba da vodi...

  • Politika

  • 19. Jan. 2024  19. Jan. 2024

  • 10

Prvo ću kao građanka, a i zastupnica reći da cijela stvar sastanka na privatnom imanju je toliko degutantna. Radi se o “Trojki”, novoj vlasti koja je rekla da će ukinuti sve loše prakse, a to znači loše prakse političkih dogovora i važnih sastanaka van institucija. Vidimo da se to dešava u još drastičnijem obliku, komentar je zastupnice Demokratske fronte u Parlamentu FBiH Alme Kratine za “Slobodnu Bosnu” na jučerašnji sastanak lidera SNSD-a, HDZ i Forte u Bakinicima, na privatnom imanju Milorada Dodika.

Lider HDZ-a je neposredno nakon sastanka rekao kako su zajednički iskazali opredjeljenje da do kraja februara finaliziraju imjene Izbornog zakona BiH, te nastave rad na svim prioritetima za otvaranje pregovora s EU.

Lideri SNSD-a, Trojke i HDZ-a su juče imali sastanak na imanju Milorada Dodika. Čović je nagovijestio neki optimizam u izjavi nakon ovog sastanka. Vaš kolega iz DF-a Mahir Mešalić je bio kritičan rekavši da svaki sastanak sa Dodikom i Čovićem vodi u nova popuštanja ovom dvojcu koji oni nazivaju “kompromis” jer se govorilo o krucijalnim pitanjima za BiH. Šta mislite da li su došli do nekih dogovora?

Prvo ću reći i kao građanka, a i zastupnica da ta cijela stvar oko sastanka na privatnom imanju je toliko degutantna. Radi se o “Trojki”, novoj vlasti koja je rekla da će ukinuti sve loše prakse, a to znači loše prakse političkih dogovora i važnih sastanaka van institucija. Vidimo da se to dešava u još drastičnijem obliku.

Što se tiče optimizma gospodina Čovića kroz izjave vrlo brzo se pokaže u realnosti da je apsolutno bez osnova. U  mđuvremenu, dok se širi taj lažni optimizam nema nikakvih pomaka naprijed. Čak i oni zakoni za koje su oni govorili da jesu u skladu sa evropskom stečevinom i onim što se od nas traži su donešeni na način da u samom momentu donošenja se kaže da će biti izmijenjeni, odnosno usklađeni za godinu dana. Nažalost, građani svoje dragocjeno vrijeme provode prateći ovakve stvari umjesto da se bavimo nekim temama iz realnog života. Građani su svjesni da je to samo nastavak ponašanja koji imamo od konstituisanja nametnute federalne vlade, od dolaska na vlast onih koji su rekli da će biti nešto što jeste promjena na bolje u odnosu na raniju lošu vladu.

Utrčavanje visokog predstavnika u zadnjem momentu

Šta taj navodni dogovor vladajuće koalicije na državnom nivou znači za odluku Schmidta da nametne izmjene izbornog zakona?

Oni su tu potpuno ležerni. Navikli su, sjetimo se onog presedana koji se desio suspenzijom Ustava na 24 sata da bi oni uopšte formirali tu vladu. Sad i ovaj cijeli cirkus koji imaju sa radnim tijelima, jer nisu strateški pravili neke korake, govori u prilog tome da su oni kao mala djeca u igri. Čekaju da dođe neki veliki šef kad vrhunac njihovog neslaganja dođe do izražaja koji će riješiti  njihove probleme. Očekujemo utrčavanje visokog predstavnika u zadnjem momentu. Svjesni su da će biti te reakcije, koja je na kraju krajeva, najavljena. Vrlo bahato od strane Trojke i te parlamentarne većine na svim razinama.

Nakon sastanka Trojke u Konjicu rekli ste da "Konaković 'sludi građane' sa pričom o Odluci o privremenom finansiranju uz konstataciju da bi on ipak da se pozabavimo Budžetom po hitnoj proceduri". Predložena odluka o privremenom finansiranju FBiH za prva tri mjeseca ove godine bit će prva tačka dnevnog reda Zastupničkog doma Federalnog parlamenta na sjednici najavljenoj za 24. januar. Šta je pozadina cijele priče oko budžeta?

Gospodin Konaković se ponaša, "Ko biber po pilavu" kako glasi narodna izreka, govori o svim mogućim temama. On je neki supermen koji bukvalno svoju političko djelovanje, od Vijeća ministara širi na državni, federalni nivo. Prijeti nekim akcijama koje će biti na štetu onih koji misle drugačije od njih, pa ide na kantonalni, pa čak i do lokalnog nivoa. Potpuno nevjerovatno da čovjek tu vrstu energije na taj način plasira i želi da ima sve pod kontrolom. Naravno da sam reagovala. U pozadini je premijer Federacije Nermin Nikšić koji treba da glasno govori o budžetu i o svemu onome što je realni život koji se odvija u Federaciji na toj razini. On je uvijek u sjeni Konakovića čiji ni izborni rezultat, što nas je čudilo sve od početka, nije onaj koji SDP ima. Bledunjavi SDP nikako se nije mogao nametnuti kao neko koji te procese u principu treba da vodi. A da ne govorimo o Našoj stranci i gospodinu Forti. Vidite šta se dešava sa javnim emiterima, u situacijama u kojima on ne učestvuje. On dozvoljava na kraju krajeva, i gospodinu Čoviću različite aktivnosti koji jesu iz njegovog domena da on tu vodi glavnu riječ. Da ne pominjemo skandalozne izjave Mie Karahamahović Abazović, predstavnice NiP-a, pa i gospođe Sabine Ćudić koja je uvijek spremna da podrži ono protiv čega se navodno bori, a uvijek je njen glas za podržavanje takvih politika.

Skupo plaćena parlamentarna većina nije u stanju da se nosi sa najvažnijim problemima

Dakle, imamo posla sa ljudima koji su dosad pokazali da ono što zaista njima jeste najvažnije jesu imenovanja. Premijer Nikšić nema potreba da dođe u parlament kad je rebalans budžeta, nema potrebe da progovori o tom budžetu u zakonskom roku, da se suoči sa zastupnicima. Sva ta priča da bi on želio budžet kao da su neki parlamentarci željeli taj zakonski način donošenja budžeta, pa je on pristao na to potpuno je suluda. Vrlo dobro se zna tajming u kojem se budžet treba donijeti, na koji način ide procedura, nacrt i prijedlog. Što je najsmješnije, svi oni koji su i danas u federalnom parlamentu slijede politiku koju i premijer slijedi su bili takvi zagovornici donošenja budžeta. Pa kad je iz SDP-a konkretno, kad je bio zastupnik Čengić, Mašić, Karajbić, svi oni su oštro kritikovali Novalića (kao što smo i mi da nije u redu da se na taj način donosi najvažniji akt u Federaciji), sad apsolutno nemaju problem s tim. To govori u prilog da imamo skupo plaćenu parlamentarnu većinu koja nije u stanju da se nosi sa najvažnijim problemima i da predstavlja čak i korak nazad u odnosu na sve ono što smo dosad vidjeli.

Naravno da nije dobro da budžet nije donešen. Ako ništa, mi smo ga donosili 29. decembra ili 30. zadnjih godina. Mislim da niko ne bi trebao biti bahat i neozbiljan da se poigrava sa sudbinom građana. Odlukom o privremenom finansiranju je nešto što, naravno, treba donijeti. Kamo sreće da svjedočimo nekoj drugoj situaciji gdje imamo transparentno prikazan budžet i programe. Podsjetiću da mi još uvijek nemamo programsko budžetiranje i da je on linijsko. Do sad nije pokazivalo mogućnost, nije nam davalo da pratimo utrošeni novac i da na osnovu toga da možemo sljedeće budžetske godine planirati da nešto dodatno osnažimo. Još uvijek nismo, nažalost, u fazi programskog budžetiranja. I u ovoj cijeloj situaciji sve skupa pokazuje da ova Vlada nije ništa novo. Činjenica je da je jedino zainteresirana za uzimanje vlasti i moći. To je suština. Da ne pričamo o snishodljivom odnosu prema HDZ-u koji evo kreira proces. To se vidi kad je predsjedavajući u Zastupničkom domu gospodin Mladen Bošković, u Domu naroda gospodin Martinović. To su figure koje kreiraju i dnevni red i parlamentarni život uz podršku Trojke i njihovih satelita.

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković optužio je DF da u koordinaciji sa SNSD-om blokira Ustavni sud BiH. “Priča o Vukoji zove se šuplja" naveo je. Vaš komentar?

To je toliko smiješno i degutantno. DF-u neke zakulisne radnje adresirati protiv interesa BiH, zajedno sa Dodikom, je van pameti. Konaković kao dobri dečko Zagreba i Plenkovića pokazao je ko radi sa onima koji su dokazano rušitelji države. Tu je stvar potpuno jasna. Jer ako imate tu vrstu saradnje i spremnosti da kažete na glas da ne podržavate da jedan narod bira drugom člana predsjedništva je potpuno jasna stvar da ste vi neko ko je saglasan sa guranjem ove zemlje na jedan put koji je suprotan putu građanske države u kojoj će svi ljudi imati jednaka ljudska prava. To je suprotan stav svim presudama Evropskog suda za ljudska prava. DF u tom smislu zna svoju politiku i orijentaciju kad se radi o najvažnijim pitanjima za državu. To što govori gospodin Konaković, čak i ako je od njega, prosto je nevjerovatno.

Sabina Silajdžić, članica NiP-a, vanredna profesorica na sarajevskom Ekonomskom fakultetu, objavila je na društvenim mrežama tekst pod nazivom “Obraćanje ‘pro-bosanskim snagama’ – propitivanje i svjedočenje istini”. U jednom dijelu teksta Silajdžić navodi "Slavite 1. mart, a smeta vam 9. januar. Jedan je trn u oku, drugi žig na ranu", zbog čega je uzburkala bh. javnost. Iz RS-a su joj dali podršku. Kako ste Vi ovu njenu nespretnu ili smišljenu izjavu shvatili?

Kad su u pitanju izjave zastupnika Naše stranke i NiP-a kojima vrlo često svjedočimo, ne bih rekla da je to nepromišljenost. Toliko je ozbiljna stvar u pitanju da u javnom prostoru izreknete tako nešto. Frikovski, nevjerovatno da čovjek može na glas dovesti ta dva datuma u korelaciju i time povrijediti one koji su toliko propatili, porodice koje su ostale bez najdražih, sve one koji su svjedočili genocidu, presuđenim stvarima na Međunarodnom sudu u Hagu. Ta dva datuma dovesti u korelaciju je potpuno bezprizorno, van pameti. Neodgovorno je da nema reakcija i ograđivanja od takvih idiotskih izjava što ne mogu da shvatim. I to nam govori o jednom stepenu bahatosti koji će ih, nadam se koštati, jer koštao je sve i prije njih.

Lideri država i vlada Evropske unije odlučili su 14. decembra da otvore pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, a sa BiH kada se ispune kriterijumi za članstvo. Očekuje se dolazak Ursule Von der Leyen iduće sedmice u BiH, koliko je realno da ćemo do marta ispuniti zahtjeve koje EU traži od BiH, ustvari, kako gledate na politiku EU prema BiH? Koliko smo mi ozbiljno shvatili tu šansu koja nam se nudi?

Sve što se dosad dešavalo vezano za taj odnos međunarodne zajednice, tog šarolikog spektra koji je međunarodna zajednica imala prema BiH, ono što je dobro za BiH je zahvaljujući geopolitici, svemu ovome što se dešavalo i u Ukrajini, i cijelo situaciji generalno. Sto puta dosad je izrečeno od svih relevantnih ljudi koji poznaju prilike da je to bio poklon BiH. Predstavnici parlamentarne većine će se vjerovatno, Trojka i HDZ se nalaziti i razgovarati i u februaru. Biti slatkorječivi, i gospođa Krišto i svi. Neće biti u prilici, po svemu što vidimo, da naprave nikakav iskorak osim tog lažnog optimizma koji stalno šire. Vidjet ćemo šta će se dalje dešavati. Od nas ne može biti zaslužen korak naprijed u to sam sigurna. Kratko je vrijeme, možda još nešto bude poklonjeno.

Razgovarala: Sanela GOJAK

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...