LEJLA BRČIĆ NAKON OSTAVKE: "Napravili smo sjajne poteze u zdravstvu. Da li smo mogli brže djelovati? Jesmo" (VIDEO)

Komentirajući priče da u Našoj stranci postoje “dvije stranke” ili “dva tabora”, kazala je kako su prije dvije-tri sedmice imali širi sastanak, kojem su većinom prisustvovali članovi Predsjedništva stranke, na kojem je razgovarano o strateškim ciljevima. Istaknula je kako imaju međuljudske odnose bolje nego ikada.

  • Društvo

  • 29. Apr. 2021  30. Apr. 2021

  • 0

Lejla Brčić, ministrica pravde KS, kazala je za N1 kako je odluku o podnošenju ostavke na ovu poziciju donijela prije 20-ak dana i da su za to znale njene stranačke kolege. Na poziciji ostaje do kraja maja, a Naša stranka, kojoj ova pozicija pripada, već provodi razgovore s potencijalnim kandidatima. U Danu uživo "ocijenjivala" je rad Vlade KS, ali i govorila o unutrašnjim odnosima u Našoj stranci.

Komentirajući priče da u Našoj stranci postoje “dvije stranke” ili “dva tabora”, kazala je kako su prije 2-3 sedmice imali širi sastanaka kojem su većinom prisustvovali članovi Predsjedništva stranke na kojem je razgovarano o strateškim ciljevima. Istakla je kako imaju međuljudske odnose bolje nego ikada.

“Postojala su neka neslaganja koja su se sada iskristalisala. Imali smo, da tako kažem, intervenciju gdje smo jedni s drugima vrlo otvoreno porazgovarali. Što se tiče koalicionih odnosa, ja sa svoje strane mogu reći da imamo jako dobru atmosferu i unutar Vlade. Jedina težina su okolnosti u okviru kojih radimo. Uglavnom se bavimo pandemijom s ekonomskog i zdravstvenog aspekta, što je neke druge aktivnosti Vlade potisnulo”, kazala je Brčić.

Istakla je kako ostaje članica Predsjedništva Naše stranke te da se vraća na svoje radno mjesto – rukovodilac Pravnog sektora ZZO KS.

“Jesmo li mogli brže?”

Ocjenjujući rad Vlade KS u prvih 100 dana, kazala je kako su “napravili sjajne poteze u zdravstvu”.

“Jesmo li mogli brže? Vjerovatno jesmo iz ove perspektive. Imali smo okolnost u kojoj smo nas četiri ministrice malo digle paniku u Vladi da nađemo način kako da se provedu odluke koje smo donijeli. Premijer mi je dao primjedbu kazavši da se bavimo tuđim poslom. Rekla sam ‘da, ali to moramo’. Morali smo rješavati stanje u kojima se trebamo boriti za građane i njihove živote. Da li smo mogli početi sa svim desetak dana prije? Da. Mislim ipak da smo uradili u kratkom periodu sjajne stvari. Pitam se šta bi bilo da smo ranije imali drive-in punktove, da smo otvarali Covid ambulante itd”, kazala je.

Na pitanje da li su zakasnili s uvođenjem mjera, podsjetila je na proteste ugostitelja kada su ih počeli donositi.

“Imali smo proteste pred Vladom i javnost je bila na njihovoj strani. U tom momentu se te mjere smatrane preuranjenim, preoštrim, da uvodimo teror, da je to iživljavanje nad ugostiteljima. Dani koji su došli su pokazali stanje. Pripremali smo javnost, da se odluka donijela ranije ne bismo imali samo ugostitelje pred Vladom već i druge u većem broju u stanju pandemije”, istakla je Brčić.

Razočarana dijelom zastupnika

S ponosom je istakla činjenicu kako je, uprkos raspravi, usvojen Nacrt zakona o nepotizmu. Pojasnila je kako se on odnosi na članove Skupštine KS, Vlade, direktore javnih preduzeća o članove nadzornih i upravnih odbora javnih preduzeća. Njihova djeca, supružnici, braća i sestre, kao i braća i sestre njihovih supružnika i roditelji, neće se moći zaposliti u javnim institucijama gdje god postoji interesna povezanost.

“Razočarana sam nerazumijevanjem dijelom zastupnika, ne govorim samo o članovima opozicije i Kluba SDA koji imaju svoju priču protiv svakog propisa, već i na druge. Problematiziralo se da je nedovoljno dobar nacrt. On i jeste radna verzija i unutar nacrta možete predložiti tri varijante jedne odredbe. Osnovna uloga zastupnika u Skupštini je donošenje zakona, oni su ti koji trebaju da djeluju. Imali smo situaciju istu kada smo donosili Nacrt zakona o prijavi imovine. Ali nakon 90 dana javne rasprave nismo imali nijednu primjedbu. Isto očekujem i ovdje”, kazala je.

Poručila je kako građani moraju zahtijevati od javnih službenika odgovornost i rad jer ih plaćaju.

“Dok to građani ne shvate, neće biti promjena”, zaključila je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...