LEJLA BRČIĆ SVE OTKRILA: "Forto me je gledao u oči i lagao..."

"Osjećam se razočaranom, ne zbog smjene nego poruke koje su mi određene kolege iz rukovodstva Naše strnake pokušale poslati, a to je da trebam da izađem iz stranke."

  • Društvo

  • 09. Okt. 2023  09. Okt. 2023

  • 4

Danas je u programu televizije N1 gostovala Lejla Brčić, donedavna članica Upravnog odbora KCUS-a za koju, iako dolazi iz vladajuće Naše stranke, nije bilo mjesta u novom Upravnom odboru najveće zdravstvene institucije u BiH. 

Odmah nakon što je postalo jasno da neće biti dio novog Upravnog odbora, Brčić je odlučila da javno istupi i otkrije mnoge "neprijatne činjenice" za predsjednika NS-a Edina Fortu.

Kako se osjećate nakon što Vas je smijenila vaša stranka?

Osjećam se razočaranom, ne zbog smjene nego poruke koje su mi određene kolege iz rukovodstva Naše stranke pokušale poslati, a to je da trebam da izađem iz stranke. Mislim tu na predsjednika stranke Edina Fortu. Postoji već neki duži vremenski period neslaganja između nas, od 2021. godine kada su se počeli voditi pregovori o povratku vlade šestorke, petorke, trojke… On je insistirao da se vrati na poziciju premijera, izvjesno je bilo da će NiP-u pripasti sedam ministarskih pozicija, a ja sam bila izričito protiv toga da Naša stranka uzima premijersku poziciju. Pojedini članovi NS su mene predlagali za premijerku, a neke kolege su to protumačili da lobiram za premijersku poziciju, što nije tačno jer ta pozicija mene nikada nije zanimala.

Da li je proradila sujeta?

Da. To je bio posljednji potez koji su očekivali da će za mene biti preloman. Ja sam za smjenu trebala saznati iz medija. Od aprila ove godine otkako je Senat UNSA donio odluke kojima je gospođa Izetbegović izgubila status redovne profesorice na Medicinskom fakultetu, Vlada KS donijela je zaključak kojim je tražila proceduru pokretanja smjene i sve vrijeme ja kao uljez, u vrlo neugodnoj atmosferi gdje me se napada što komuniciram s medijima itd, zastupam interes KS i poštujem smjernice KS. I onda se dešava situacija, u utorak navečer dobijam poziv od članova rukovodstva NiP-a i SDP-a gdje govore da li znam da se mijenja UO sutra, rekla sam da ne znam i da sam ja među smjenama. Rekli su da ih je sramota da mi ne jave. Kazali su da će, ako želim, me predložiti iz svojih redova. Odbila sam.

Jeste li u međuvremenu razgovarali sa Fortom?

Čuli smo se dan pred moje oglašavanje. Javio se i ono što je mene gurnulo preko praga da se javno obratim je činjenica da ponovo nije bio iskren. Nemam problem da odgovorna lica donesu odluke i stanu iza njih, ali da se pričaju laži i da vas neko gleda u oči i nema hrabrosti da stane iza svoje odluke… Izaći iz stranke neću.

Jesu li iz NS pogazili neke svoje vrijednosti?

Kada sam dala ostavku na poziciju ministrice akumuliralo se nezadovoljstvo. Prvi kamen spoticaja je bila komunikacija između mene i tada premijera, sumnja da sam lobirala i odnos koji prema meni nije bio ok. Onda se dešava koalicija NS i PDA u TK gdje mislim da sam bila jedina članica Predsjedništva ko je glasala protiv te koalicije.

Postoj li mogućnost da Vas isključe?

Ja to ne znam. Dešavalo se u prošlosti da su neki isključeni, a drugi stisnuti, ali evo ja javno postavljam pitanje šta je to Lejla Brčić uradila što je naštetilo NS? Mislila sam da svojim radom mogu postići rezultate, ali kada sam uvidjela da to ne mogu, povukla sam se s pozicije ministrice.

Ima li istomišljenika u NS?

Naravno da ima. Dobila sam dosta riječi podrške, da se tome treba stati u kraj. Ali ta tiha masa mora postati glasnija.

Je li opravdano da se toliko odugovlačilo s realizacijom datog obećanja pred izbore za smjenu Sebije Izetbegović?

Ja ne mislim da jeste. U aprilu kada su odluke Senata postale konačne ispunjeni su zakonski uslovi. Svako dalje djelovanje i UO je vrlo upitno i vode se određeni istražni postupci. Tu je i tromost vlasti.

Hoće li smijeniti Sebiju Izetbegović ili vjerujete u dogovor da ostane do kraja mandata?

Čula sam te priče iz medija, a nekako djelovanje vlasti je to u nekoj mjeri i potvrdilo. Ko je taj dogovor postigao, ja zaista ne znam. To nedjelovanje negdje potvrđuje tu tezu.

Koliko je stabilna Trojka s obzirom na pritiske iz Banjaluke i Mostara?

Koja god politička stranka da dođe na federalnom državnom nivou mora koalirati sa SNSD-om i HDZ-om. Mislim da se stranke Trojke dosta bolje nose ako pogledamo rezultate – određeni propisi se donose, kompromisi se postižu, koliko god se diže bura. SDA je dobra opozicija i treba ostati to, tjera stranke Trojke na ispravljanje postupaka. Je li bilo odluka koje se nisu smjele desiti – jesu. Imenovanja sina Isaka na pozociju direktora KPZ Zenica. Puna je kutija crvenih kartona. Nema puno prostora za pravljenje makar te vrste pogrešnih poteza.

Hoće li biti crveni karton na izborima ako se ovako nastavi?

Ako se nastavi tako, sigurno. Šta je Irma Baralija uradila toliko loše da bude na marginama NS? Šta je Srđan Mandić uradio da bude crna ovca?

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...