Jeste li znali
NAKON TROVANJA U ŠAPCU: Mikolog pojasnio koja je najotrovnija gljiva na našim prostorima
10. Okt. 20220
Naučnici su primijetili najveći učinak na karcinom dojke, ali se tvrdi i kako studije uglavnom nisu uključivale druge vrsta raka.
Zdravlje
14. Maj 2021 14. Maj 2021
0
Rezultati nove studije pridonose sve većem broju dokaza o koristima gljiva u smanjivanju rizika od raka.
Naime, američki stručnjaci analizirali su 17 studija o raku objavljenih između 1966. i 2020. godine kako bi utvrdili vezu između konzumacije gljiva i bolesti. Tim je otkrio kako konzumacija samo 18 grama gljiva dnevno smanjuje rizik od oboljenja za 45 posto. Količinski, to bi bio jedan šampinjon srednje veličine.
Nekoliko studija prethodno je povezalo unos gljiva sa smanjenim rizikom od raka, uključujući karcinom prostate i vrata maternice, piše "Daily Mail".
Profesor John Richie s Penn State Instituta za karcinom tvrdi kako je 18 grama “vrlo gruba procjena”, iako podaci sugeriraju da što više gljiva pojedemo, imamo manji rizik od oboljenja od raka.
“Dostupne metode korištene za procjenu udjela gljiva u nečijoj prehrani podložne su velikim promjenama. Također, razine mogu jako varirati ovisno o vrsti gljiva i o tome jesu li i kako kuhane”, dodao je profesor.
Najveći učinak na karcinom dojke
Gljive su poznate kao dobar izvor proteina, vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa. Dugo se koriste u lijekovima u Aziji, no njihove potencijalne zdravstvene koristi u punom su mahu zaživjele tek posljednjih desetljeća.
Sve veći broj studija sugerira kako gljive imaju protuupalna i antioksidativna svojstva. Posebno je značajan ergotionein, jedinstveni antioksidans i protuupalna tvar koju ljudi ne mogu sami sintetizirati, a u gljivama ga ima najviše.
“Unos antioksidansa u tijelo može pomoći u zaštiti od oksidativnog stresa i smanjiti rizik od raka”, objasnio je koautor studije dr. Djibril M. Ba.
Šitake gljive, bukovače, maitake i kraljevske bukovače sadrže veće količine ergotionina od šampinjona. Unatoč tome, studija je pokazala da su ispitanici koji su uvrstili bilo koju vrstu gljiva u svoju svakodnevnu prehranu imali manji rizik od raka.
Znanstvenici su primijetili najveći učinak na karcinom dojke, no Ba tvrdi kako studije uglavnom nisu uključivale druge vrsta raka.
Novo istraživanje moglo bi biti korisno u daljnjem istraživanju zaštitnih učinaka gljiva i promicanju zdravije prehrane.
Eating just one medium mushroom a day can reduce your risk of CANCER by 45%, study claims https://t.co/GHAO5grTlh
— Daily Mail Online (@MailOnline) April 23, 2021
Svijet
KRITIČNA POMORSKA RUTA ZA GLOBALNU TRGOVINU: Prihodi od Sueckog kanala pali za 50 posto zbog tenzija u Crvenom moru
Prije 2h0
Regija
PATRIOTSKI POKRET OTPORA "LOVEĆENSKE STAZE": "Podrška rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici"
Prije 2h0
Ekonomija
NEVJEROVATNA PRIČA BOSANCA: Prodao auto i sa 2.500 eura otišao u Austriju, danas obrće milione
Prije 3h0
Politika
MILORAD DODIK: "Tražit ću od Vučića da podrži RS prilikom razlaza u BiH"
Prije 3h8
Zdravlje
NUTRICIONISTI SAVJETUJU: Ovo je najzdravija sorta jabuka, preporučuju da pojedete barem jednu dnevno…
27. Apr. 20240
Zdravlje
NIJE NI KAFA NI ČAJ: Ovo je daleko najgore piće koje možete popiti prije spavanja
26. Apr. 20240
Zdravlje
NASLAGE SE TOPE: Ukoliko želite smršaviti i izgledati mladoliko - ovo trebate znati….
27. Apr. 20240
Zdravlje
ČUDESNE BOBICE ZDRAVLJA: Aronija je najjači poznati antioksidans današnjice, ima antikancerogeno djelovanje, stimulira rad štitnjače i jetre
26. Apr. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.