NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: BMW se oprašta od polovice svojih modela…

BMW definira budućnost, a ona je, kao i kod većine ostalih proizvođača, dominantno električna.

  • Auto

  • 19. Maj 2021  19. Maj 2021

  • 0

Govoreći na godišnjem sastanku BMW Groupa, izvršni direktor Oliver Zipse potvrdio je da benzinci i dizelaši polako nestaju. BMW će rezati motore i reducirati sve proizvodne procese koji nisu kompatibilni s električnim automobilima.

Oliver Zipse, direktor BMW-a, najavio je da će njemački div 2025. godine proizvoditi tek 50 posto varijanti aktuelnih dizelaša i benzinaca.

– Smanjujemo složenost, s manje varijanti i manje motora, zadržavajući samo one za kojima postoji stvarna potražnja – rekao je Zipse tokom sastanka.

U penziju je otišlo više od 5.000 radnika u Münchenu, a zaposleno je 4.000 novih za rad na električnim vozilima.

Zipse je dodao da će 2023. godina biti prekretnica za BMW sa 13 električnih modela na cestama.

Uprkos obećanju da neće odustati od benzinaca i dizelaša, radikalno preusmjeravanje tolikog broja osoblja i postrojenja na elektrifikaciju nije mala obaveza, a Zipse je potvrdio da bi se određena tržišta u sljedećih nekoliko godina mogla u potpunosti prebaciti na e-mobilnost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...