30 ZARAŽENE DJECE U JEDNOM DANU: U ovom gradu u Srbiji naglo skočio broj pozitivnih, cijele porodice pravo s ljetovanja idu u Covid-ambulantu

Riječ je o 22 đaka školskog uzrasta i osmoro male djece.

  • Regija

  • 02. Sep. 2021  03. Sep. 2021

  • 0

Po povratku sa ljetovanja mnogim porodicama u Kragujevcu prvo odredište bio je dom zdravlja i testiranje na covid-19. Zbog svega toga nakon tri mjeseca pauze ponovo je aktivirana i Dječja covid ambulanta u ovom gradu.

Prije mjesec dana u Kragujevcu broj testiranih na korona virus bio je svega oko 50 na dnevnom nivou, dok je potvrđenih pozitivnih slučajeva bilo uglavnom jedan, dva ili čak nula. Međutim, posljednjih dana situacija se drastično pogoršala, a prema presjeku od jutros u Kragujevcu su od testiranih 500 potvrđena 172 nova slučaja, od toga 30 djece.

22 đaka i osmoro male djece

Riječ je o 22 đaka školskog uzrasta i osmoro male djece. Simptomi kod djece su različiti, pa su tako prisutni i temperatura, bol u grlu, kašalj, kihanje, dok su kod manje djece prisutni i dijareja i povraćanje.

"Posljednje dvije nedjelje posjete djece uglavnom su zbog covida, zbog toga smo i odlučili da ponovo otvorimo dječju covid ambulantu. Imamo samo dva ljekara koja vrše toliki broj pregleda djece", kažu nadležni Doma zdravlja u Kragujevcu.

Pored toga, početak školske godine donosi i rizik od transmisije virusa među djecom, a danas do 11 sati u ovoj dječjoj ambulanti pregledano je 20 djece.

U dječjoj covid ambulanti pregledaju se deca školskog uzrasta od 7 do 18 godina, ali i djeca iz male pedijatrije 0-6 godina. Pored pedijatrijskog pregleda u ovoj ambulanti, pacijenti će moći da urade laboratorijske analize, brzi antigenski test, kao i PCR test. Nalazi se u prostorijama dječje ORL ambulante u zgradi Specijalističke službe Doma zdravlja Kragujevac.

Ambulanta će raditi svakoga radnog dana od 7 do 20 sati, a vikendom od 8 do 18 sati, piše portal InfoKG.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...