MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Zimi je važno češće saprati automobil i na taj način spriječiti velike novčane izdatke…

So koja otapa zaleđene ceste, na sebe veže vodu.

  • Auto

  • 07. Dec. 2021  07. Dec. 2021

  • 0

So omogućuje elektronima da brže putuju unutar te hemijske reakcije, ubrzavajući proces hrđe na čeličnim komponentama. Korozija nastaje kada se spoje hemijski i biološki spojevi, koji su u sukobu. So je elektrolit i vrlo je važna za ljudski organizam, utječe na rad mišića, ravnotežu tekućine i stanične reakcije. Kada se so veže na metal i slične površine, ona uklanja elektrone koji štite metale. Svako kretanje elektrona naziva se oksidacija, ključni sastojak korozije. Bez oksidacije ne dolazi do korozije.

Za razliku od kuhinjske soli, koja je obrađena kako bismo je mogli jesti, so za ceste je sirovina. Neobrađeni natrijev klorid ima snažan učinak upijanja i sušenja tekućina. To ga čini izvrsnim za uklanjanje zimskih opasnosti s ceste, ali kombinacija soli i vlage može rezultirati eventualnom korozijom metalnih dijelova vašeg automobila. Kotači, boja i podvozje vašeg automobila često su najviše pogođeni dijelovi.

Što se tiče utjecaja soli na cesti na gume vašeg automobila, štete nema. To je zbog posebnih smjesa od kojih se izrađuju gume za vozila. Ovi materijali već su oslobođeni vlage i stoga nisu toliko reaktivni kada dođu u dodir sa solju.

Stoga, ukoliko želite da vaš automobil i nakon zimskih uvjeta ostane „neokrznut“, savjet je da u zimskim mjesecima češće sapirate vozilo kako bi izbjegli oštećenja na vozilu prouzrokovana solju na cestama.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...