"DUBOKA BOL U SRCU": Papa Franjo se oglasio povodom prijetnji ratom u Ukrajini, uputio poziv političarima

Franjo je osudio "dijaboličnu besmislenost nasilja" i molio Djevicu Mariju, "kraljicu mira, da sačuva svijet od ratnog ludila".

  • Svijet

  • 23. Feb. 2022  23. Feb. 2022

  • 0

Papa Franjo je danas rekao da mu je prijetnja ratom u Ukrajini nanijela "duboku bol u srcu" i osudio postupke koji "destabiliziraju suživot među narodima i diskreditiraju međunarodno pravo".

Sjedinjene Države i saveznici optužili su Rusiju za flagrantno kršenje međunarodnog prava zbog slanja vojske u separatističke regije na istoku Ukrajine i priznanja odmetnutih teritorija Donjecka i Luhanska kao nezavisnih republika.

Franjo je na kraju sedmične audijencije pozvao političare da "ozbiljno preispitaju svoju savjest pred Bogom" zbog posljedica svojih djela. Pepelnicu koja ove godine pada na 2. marta proglasio je međunarodnim danom posta i molitve za mir.

Franjo je osudio "dijaboličnu besmislenost nasilja" i molio Djevicu Mariju, "kraljicu mira, da sačuva svijet od ratnog ludila".

"Osjećam duboku bol u srcu zbog pogoršanja situacije u Ukrajini", rekao je Papa, dodajući da je poput mnogih u svijetu tjeskoban i zabrinut jer partikularni interesi prijete miru.

"Pozivam sve strane da se suzdrže od poteza koji bi mogli izazvati nove patnje ljudi, destabilizirati suživot naroda i diskreditirati međunarodno pravo."

SAD, EU, Velika Britanija, Australija, Kanada i Japan objavili su sankcije ruskoj eliti i bankama, a Njemačka je zaustavila projekt plinovoda Sjeverni tok 2 u jednoj od najvećih kriza u Evropi u posljednjih nekoliko decenija, navodi Hina.

To je drugi put da je Franjo najavio međunarodni dan molitve za Ukrajinu. Prvi je put to učinio 26. januara. "Isus nas je naučio da na dijaboličnu besmisao nasilja trebamo odgovoriti Božijim oružjem, molitvom i postom", rekao je Papa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...