STAO VUČIĆU NA CRTU: Kandidaturu za predsjednika Srbije predao i Boris Tadić

Tadić je poslije predaje potpisa rekao novinarima da stvari u Srbiji moraju da se ubrzano mijenjaju da bi se, kaže, izbjegao ””ne samo politički, već i socijalni kolaps””.

  • Regija

  • 06. Mar. 2022  06. Mar. 2022

  • 7

Koalicija "Boris Tadić - Ajmo ljudi" predala je danas Republičkoj izbornoj komisiji potpise za kandidaturu Borisa Tadića za predsjednika Srbije.

Kandidaturu nekadašnjeg predsjednika Srbije i lidera Socijaldemokratske stranke (SDS) podržalo je više od 11.000 građana.

Koalicija “Boris Tadić – Ajmo ljudi” je treća među političkim strankama i koalicijama koja je predala kandidaturu za predsjednika Srbije.

Tadić je poslije predaje potpisa rekao novinarima da stvari u Srbiji moraju da se ubrzano mijenjaju da bi se, kaže, izbjegao ””ne samo politički, već i socijalni kolaps””.

Dodao je da lista, čiji je nosilac, objedinjuje ogromno političko iskustvo bez kojeg, kaže, nije moguće donositi prave odluke u kritičkim momentima kao što je rat u Ukrajini.

Naglasio je da je veoma važno da Srbija zadrži principijenu poziciju i ne podrži raspad Ukrajine, ali i da učini sve da održi prijateljske veze i sa Rusijom i sa Ukrajinom.

"To neće biti nimalo lako, potrebni su velika politička mudrost i vrhunsko političko umijeće", rekao je Tadić.

Naveo je da se ta koalicija snažano zalaže za članstvo Srbije u EU imajući, kaže, u vidu i slabosti te zajednice, ali i da trenutno nema boljeg prostora za život od EU.

Kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije ”'Boris Tadić – Ajmo, ljudi” Duško Vujošević rekao je da je Srbiji potrebna promjena vlasti i da ”'to nije potrebno da se dokazuje svima koji su slobodni i u stanju da razmišljaju”.

Kandidat za premijera te koalicije Goran Radosavljević najavio je da će u središtu kampanje te koalicije biti ekonomija, boljitak građana i kako da se ”za tri-četiri godine dostigne prosječan dohodak EU”.

Predsjednik Nove stranke Aris Movsesijan kazao je da nijedna država ne može biti uspješna ukoliko nema demokratije i ukoliko ne postoje pravila igre i dodao će se ta koalicija boriti da se Srbija vrati na pravi put – evropski.

Stefan Novaković iz pokreta ”1 od 5 miliona” rekao je da je Srbiju u posljednjih 10 godina napustilo 500.000 ljudi i da iz zemlje odlaze mladi, zanatlije, medicinske sestre, doktori, naučnici…

"U svijetu 42.000 Srba radi na ključnim pozicijama u međunarodnim kompanijama. Želimo ih vratimo da nam pomognu svojim znanjem i iskustvom, da svijet dovedemo u Srbiju i da Srbija bude centar Evrope", poručio je Novaković.

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je u srijedu, 2. marta, predsjedničke izbore za 3. april.

Rok za prijavu kandidata je do 12. marta u ponoć.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...