PREDSJEDNIK CIK-a PRAVO U KOST: "Bevanda ne da novac za izbore!"

Sve su glasnija i upozorenja da će se svi oni koji se suprotstave održavanju izbora ili ih na bilo koji način bojkotiraju, suočiti sa sankcijama.

  • Mini market

  • 08. Mar. 2022  08. Mar. 2022

  • 10

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Željko Bakalar javno je upozorio da ministar finansija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) uporno ignorira zahtjev ovog tijela da se odrede sredstva u budžetu za finansiranje oktobarskih izbora. 

U postu na svom Twitter profilu on je istakao da su sličan zahtjev poslali šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, šefica Misije OSCE u BiH Katheleen Kavalec, tadašnji ambasador SAD u BiH Eric Nelson, te visoki predstavnik Christian Schmidt. 

"Ministarstvo ignorira zahtjev. Uskoro će se o tome izjašnjavati Vijeće ministara BiH", napisao je Bakalar. 

Zahtjev međunarodnih zvaničnika kojim od Bevande traže određivanje budžetskih sredstava za izbore, planirane za 2. oktobar ove godine, poslat je 22. januara. Bevanda nije odgovorio. 

Zapadni zvaničnici jedinstveni su u zahtjevu da se opći izbori u oktobru moraju održati. Sve su glasnija i upozorenja da će se svi oni koji se suprotstave održavanju izbora ili ih na bilo koji način bojkotiraju, suočiti sa sankcijama.  

Zanimljivo je da je komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi danas, tokom rasprave o stanju u BiH u Evropskom parlamentu direktno prozivao Bevandu. 

"Pošteni, slobodni i inkluzivni izbori moraju se održati u oktobru. Ministar finansija (BiH) treba odmah staviti na raspolaganje CIK-u zahtijevana budžetska sredstva, kako bi se izbori mogli organizirati", poručio je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...