POZIV GENERALNOG SEKRETARA UN-a: Beograd i Priština da nastave dijalog

Gutereš je ponovio poziv vladi privremenih prištinskih institucija da, bez daljeg odlaganja, u potpunosti primijeni odluku Ustavnog suda Kosova iz maja 2016. godine o imovini manastira Visoki Dečani.

  • Regija

  • 15. Apr. 2022  15. Apr. 2022

  • 1

Dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije, ostaje ključni okvir za normalizaciju odnosa i ohrabrujem obje strane da se konstruktivno angažuju ka postizanju konkretnih rezultata, naveo je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u šestomjesečnom izvještaju o stanju na Kosovu.

U izvještaju za period od 16. septembra prošle do 15. marta ove godine, generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je žaljenje što je u dijalogu Beograda i Prištine dosad postignut samo „ograničen napredak“.

„Proces dijaloga i napori da se postigne normalizacija imaju punu i nesumnjivu podršku Ujedinjenih nacija“, istakao je generalni sekretar UN,  navodi se u dokumentu SB UN.

"U tom pogledu, zadržavanje otvorenog, transparentnog i inkluzivnog procesa je ključno kako bi se postigli održivi sporazumi", naveo je Gutereš, ohrabrivši Beograd i Prištinu da "obezbijede značajno učešće širokog kruga učesnika" u procesu dijaloga.

Gutereš je ponovio poziv vladi privremenih prištinskih institucija da, bez daljeg odlaganja, u potpunosti primijeni odluku Ustavnog suda Kosova iz maja 2016. godine o imovini manastira Visoki Dečani.

To bi bio važan korak jačanju povjerenja ljudi u institucije, poručio je on.

On je, takođe, uputio poziv i Prištini i Beogradu da nastave saradnju u okviru postojeće Radne grupe za nestala lica.

Gutereš je pozvao Prištinu na svim nivoima, organizacije civilnog društva i lokalne zajednice da nastave da preduzimaju napore ka stvaranju ambijenta pogodnog za bezbedan, dostojanstven i održiv povratak svih interno raseljenih lica i povratnika i njihovu reintegraciju.

U šestomjesečnom izvještaju o stanju na Kosovu navedeno je da su predsjednik kosovske vlade Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali 6. oktobra na marginama samita Evropska unija - zapadni Balkan u Brdu u Sloveniji. Nakon sastanka Vučić je naveo da će Beograd nastaviti dijalog sa Prištinom, sa fokusom na uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kako je predviđeno Prvim sporazumom o principima koji regulišu normalizaciju odnosa iz aprila 2013. godine.

Uz ovaj izvještaj pridodat je i izvještaj o radu Euleksa u istom periodu. O izvještaju generalnog sekretara Gutereša raspravljaće 20. aprila Savjet bezbjednosti UN.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...