NEOČEKIVANA ODLUKA: Turkish Airlines uskoro mijenja ime, bit će preimenovan u…

Turska time pojačava napore da u međunarodnoj zajednici bude poznata kao Türkiye, a ne kao Turska, kao do sada.

  • Ekonomija

  • 15. Jun. 2022  15. Jun. 2022

  • 1

Turski nacionalni zračni prijevoznik Turkish Airlines bit će preimenovan u svjetlu želje turskih vlasti da svoju zemlju u međunarodnoj zajednici učini poznatom kao Türkiye.

"Od sada naši zrakoplovi više neće imati oznaku Turkish Airlines nego Türk Hava Yollari", najavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Ime Türk Hava Yollari uvriježeno je ime zračne kompanije unutar Turske. Turska time pojačava napore da u međunarodnoj zajednici bude poznata kao Türkiye, a ne kao Turska kao do sada. Ovog mjeseca promjena je već potvrđena u Ujedinjenim Narodima, čime je udovoljeno željama Ankare. "Turska više ne postoji, samo Türkiye", rekao je Erdogan, a prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Ankara se dugo protivila engleskom prijevodu imena zemlje, između ostalog i zato što je turkey i na engleskom termin za ćurku. U međuvremenu, kritičari taj potez vide kao pokušaj turskih vlasti da pridobiju glasove u nacionalističkom taboru

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...