PRENOSNICI OPASNIH BOLESTI: Evo kako vrlo jednostavno prepoznati da vas je ujeo krpelj…

Vrlo su važne preventivne mjere, kojima se i taj mali rizik od toga da bolest pođe po zlu i zakomplicira u težu kliničku sliku može riješiti.

  • Zdravlje

  • 09. Jul. 2022  

  • 0

Osim činjenice da je krpelj primijećen na koži, do pojave prvih simptoma bolesti nećemo imati nekakvih znakova. Za razliku od Lajmske borelioze, bakterijske bolesti koju prenose krpelji, a kod koje se javlja karakteristična kožna promjena, ovdje nema takvih simptoma.

Nakon vremena inkubacije koje može trajati od pet do dvije sedmice se javljaju opći simptomi bolesti koji nalikuju gripi. Tu su temperatura, opća slabost, glavobolja.

Nakon nekoliko dana ili sedmice faze bez simptoma bolesti se mogu javiti oni teži oblici. Iako je relativno rijetka pojava te bolesti i u ovoj prvoj fazi kao blaga bolest koja prođe bez posljedica, još je rjeđa komplikacija bolesti iz one druge faze.

Vrlo su važne preventivne mjere, kojima se i taj mali rizik od toga da bolest pođe po zlu i zakomplicira u težu kliničku sliku može riješiti. Ne treba se, dakle, bojati odlaska u prirodu. Samo se treba dobro zaštititi i sve će biti uredu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...