UPRKOS VISOKOJ TEMEPERATURI: Hiljade ljudi na prajdu u Budimpešti najavile borbu protiv Orbanove politike

Mađarska vlada kaže da je to zakon za zaštitu djece, a udruge za ljudska prava tvrde da se tim zakonom diskriminiraju LGBTQ osobe, dok je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nazvala zakon "sramotnim".

  • Evropa

  • 23. Jul. 2022  

  • 1

Uz visoke temperature, hiljade Mađara učestvovale su danas na godišnjoj budimpeštanskoj povorci ponosa, poručujući da će nastaviti borbu protiv vladine politike prema LGBTQ osobama koja je izazvala osudu EU.

Europska komisija tužila je Mađarsku ranije ovog mjeseca zbog zakona donesenog prošle godine kojim se ograničava poučavanje o homoseksualnosti i transrodnosti u školama.

Mađarska vlada kaže da je to zakon za zaštitu djece, a udruge za ljudska prava tvrde da se tim zakonom diskriminiraju LGBTQ osobe, dok je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nazvala zakon "sramotnim".

"I sam sam queer i važno je da se posebno pokažemo u zemlji u kojoj je politički sentiment ovakav prema LGBTQ osobama", rekao je jedan učesnik Pridea za Reuters.

Borba protiv Orbanove politike

Vlada Orbanovog Fidesza i kršćanskih demokrata, koji su pobijedili četvrti put zaredom na izborima u aprilu, kaže da su LGBTQ prava i druga društvena pitanja u ingerenciji nacionalnih država, a ne Europske unije.

Orban, koji je na vlasti od 2010., dio svog izbornog uspjeha duguje tvrdom stavu prema imigraciji i promovisanju socijalne politike za koju kaže da ima za cilj zaštititi tradicionalne kršćanske vrijednosti od zapadnog liberalizma.

Ranije u subotu u svom govoru u Rumuniji Orban je rekao da su veliki izazovi s kojima se Mađarska suočava demografija, migracije, rodne politike, rat u Ukrajini i ekonomski problemi.

Više desetaka ambasada u Budimpešti zajedničkim je saopćenjem podržalo LGBTQ zajednicu uoči Pridea.

"Izražavamo našu punu podršku članovima lezbijske, homoseksualne, biseksualne, transrodne, queer i interseksualne zajednice (LGBTQI+) i njihovim pravima na jednakost i nediskriminaciju, slobodu izražavanja i mirnog okupljanja", stoji u saopćenju američke ambasade, prenosi Hina.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...