AVAZOV NOVINAR ODUŠEVIO ČOVIĆEVE PORTALE: "Fadil Mandal – glas razuma među Bošnjacima!"  

Mostarski portali pod kontrolom HDZ-a Dragana Čovića, na udarnim mjestima prenose komentar Avazovog novinara Fadila Mandala, koji je je otvoreno podržao Visokog predstavnika u namjeri da nametne promjene Izbornog zakona u skladu sa zahtjevima HDZ-a.

  • Mini market

  • 24. Jul. 2022  

  • 8

Čovićevi medijski jurišnici nastoje uvjeriti Visokog predstavnika da se njegovoj namjeri protive samo dvije stranke – SDA i DF, te da je većina drugih probosanskih partija suzdržana i da se ne bi pretjerano brinule ako bi OHR nametnuo sporna rješenje. Kao krunski dokaz služi im tekst Avazovog novinara Fadila Mandala u kome ovaj izražava "iznenađenje histerijom koja je zavladala u bošnjačkom javnom mnijenju u vezi s namjerom Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH".

Avazov novinar piše kako mu je jedan prijetelj, "uvaženi i poznati Sarajlija, Hrvat po nacionalnosti, u ratu i nakon rata uvijek probosanski orijentiran",  skrenuo pažnju da Bošnjaci, bošnjačke i građanske stranke nisu ovako žestoko reagirale ni na Dodikove najave referenduma o podjeli BiH i odcjepljenju RS. 

"I on je – moj dragi prijatelj kojem ne želim objaviti ime da se ne bi našao na udaru kamarile instruiranih stranačkih botova – konsterniran i zabrinut javnim izljevima mržnje prema Hrvatima koji žive u Hercegovini ili Središnjoj Bosni i pita se šta Bošnjaci doista žele i kakvi su im to Hrvati prihvatljivi, odnosno može li Bosna koju zazivaju trenutno najglasniji bošnjački i građanski političari biti i hrvatska i srpska, kako su je još na zasjedanju ZAVNOBIH-a definirali Tito i tadašnji bosanski prvaci", napisao je novinar Mandal navodeći kako mu je "posebno licemjeran i neodrživ stav tzv. građanskih, multietničkih stranaka, koje paniče da bi, prema još neobjavljenoj Schmidtovoj odluci, većinu izaslanika u Domu naroda FBiH mogli imati kantoni s hrvatskom većinom, odnosno HDZ, a niko od njih, od Komšića i Nikšića do Kojovića ne govori zašto njihove stranke unaprijed odustaju od Hrvata iz Mostara, Širokog Brijega, Kiseljaka ili Žepča, i zašto za svoju politiku ne traže podršku među tamošnjim biračima hrvatske nacionalnosti".

Mandal na kraju teksta konstatira kako je veliki interes svih da se zaustave katastrofalne blokade entiteta i države, čemu smo bili svjedoci proteklih godina – a Schmidt to najavljuje – ali, za jaku Bosnu i Hercegovinu ne treba imati ambiciju da se od ravnopravnog naroda pravi nacionalna manjina u smislu redukcije njegovog političkog prava koje garantira Dayton. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...