NIKADA NIJE VIĐENO NIŠTA SLIČNO: NASA otkrila šta se dogodilo prilikom zastrašujuće erupcije vulkana...

Ovu ogromnu količinu vodene pare detektirao je instrument Microwave Limb Sounder (MLS) na NASA-inom satelitu Aura. Satelit mjeri razinu vodene pare, ozon i druge atmosferske plinove.

  • HiTec

  • 04. Avg. 2022  

  • 0

Jedna od najsnažnijih vulkanskih erupcija na planeti izbacila je tako veliku količinu vodene pare u atmosferu da će vjerojatno privremeno zagrijati Zemljinu površinu, pokazuju podaci s NASA-inog satelita.

Kada je podmorski vulkan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai 15. siječnja eruptirao 65 kilometara sjeverno od glavnog grada Tonge, pokrenuo je tsunami, kao i zvučni udar koji je čak dva puta "projurio" kroz svijet.

Erupcija je izbacila oblak vodene pare u stratosferu, područje atmosfere koje se nalazi između 12 i 53 kilometra iznad površine. Količina izbačene vode je bila dovoljna da napuni 58.000 olimpijskih bazena, piše CNN.

"Nikada nismo vidjeli ništa slično"

Ovu ogromnu količinu vodene pare detektirao je instrument Microwave Limb Sounder (MLS) na NASA-inom satelitu Aura. Satelit mjeri razinu vodene pare, ozon i druge atmosferske plinove. Nakon što je došlo do erupcije, znanstvenici su bili iznenađeni zabilježenim očitanjima vodene pare.

Procjenjuju da je erupcija u stratosferu izbacila 146 teragrama vode, odnosno oko 10% vode već prisutne u stratosferi. To je gotovo četiri puta više od količine vodene pare koja je stigla do stratosfere nakon erupcije Pinatuboa na Filipinima 1991. godine.

"Nikada nismo vidjeli ništa slično. Pažljivo smo pregledali sva mjerenja kako bismo bili sigurni da su pouzdana", rekao je atmosferski znanstvenik Luis Millan iz NASA-inog instituta Jet Propulsion Laboratory (JPL).

Microwave Limb Sounder može zabilježiti prirodne signale mikrovalova iz Zemljine atmosfere te ih detektirati čak i kroz guste oblake pepela.

"MLS je jedini instrument koji može u realnom vremenu analizirati oblak vodene i jedini na koji nije utjecao pepeo iz vulkana", kazao je Millan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...