VUJOVIĆ O ABAZOVIĆEVOJ SMJENI DIREKTORA OBAVJEŠTAJNE AGENCIJE CRNE GORE: "Odlaskom Kentere srpska i ruska služba vratiće uticaj nad ANB-om"

"Smjena čelnika ANB, centralne državne obavještajne službe, bez rasprave na elektronskoj sjednici Vlade, čitaj – glasanjem na viber grupi članova Vlade, govori o neozbiljnosti premijera, i ubjedljive većine članova Vlade Crne Gore", kaže on.

  • Regija

  • 08. Okt. 2022  08. Okt. 2022

  • 0

Smjenom Sava Kentere sa mjesta prvog čovjeka Agencije za nacionalnu bezbjednost, srpske i ruske obavještajne službe će povratiti uticaj nad crnogorskom, mišljenje je predsjednika Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) Zlatka Vujovića, koji je u razgovoru za portal Standard naglasio da su ove službe izgubile uticaj u ANB-u upravo od kada je Kentera na čelu te agencije.

“Našim zapadnim partnerima je jasno da većina u Vladi preuzima brojne akcije na podrivanju partnerstva Crne Gore unutar NATO-a“, ocijenio je on.

Ovom smjenom, kako je ocijenio Vujović, ne samo što će biti spriječene dalje akcije protiv kriminalnih struktura, „već ovo predstavlja nastavak pritiska na SDT da obustavi istrage protiv najbližih saradnika premijera. SDT se nalazi pred najvećim testom“.

Gospodine Vujoviću, kako komentarišete smjenu direktora ANB-a Sava Kentere?

Smjena čelnika ANB, centralne državne obavještajne službe, bez rasprave na elektronskoj sjednici Vlade, čitaj – glasanjem na viber grupi članova Vlade, govori o neozbiljnosti premijera, i ubjedljive većine članova Vlade Crne Gore. Samo početno rješenje koje sam imao prilike da vidim ne sadrži nikakvo objašnjenje o razlozima za smjenu. Naknadna “pojašnjenja” kabineta su očigledno iznuđena. Da su ti razlozi stvarni onda su valjda zasluživali raspravu na Vladi. Nažalost, premijer je pobjegao od suočavanja argumenata. Posebno je indikativan tajming. Naime, Kenteri svakako ističe mandat v.d. direktora ANB za manje od mjesec dana, te je bilo očekivano da premijer, koji je u sukobu sa vrhom ANB, sačeka istek mandata, te izborom drugog lica elegantnije se riješi nepoželjnog čelnika ANB-a. Stoga čudi, ali i govori o panici premijera, te potrebi da hitno spriječi dalje planirane akcije ANB i po cijenu otvorenog sukoba sa zapadnim partnerima.

Ukoliko uzmemo u obzir dvije velike akcije ANB-a u saradnji sa SDT-om, koju su pohvalili i međunarodni partneri, da li mislite da smjena način da se spriječi rasvjetljavanje tih događaja –  govorimo o ruskoj špijunaži i krađi i švercu cigareta?

Obje akcije partnerskih službi dva ključna zapadna partnera Crne Gore otkrili o čemu se već sve otvorenije pričalo u Crnoj Gori. Sa jedne strane o sve većem uplivu sprske i ruske obavještajne službe u Crnoj Gori, a sa druge da šverc cigara i dalje se nastavlja, ali da su kriminalne strukture našle nove saradnike i zaštitnike u novoj vlasti.

ANB je sa partnerskim službama nanijela veliku štetu stranim protivničkim obavještajnim službama, ali i demistifikovala lažne akcije unistavanja cigareta, te njihovo dalje švercovanje, od kljucnih ljudi Vlade Crne Gore.

Naravno, da je pritisak ruskih i srpskih struktura bio prejak, a takođe i kriminalnih struktura da se spriječe nove akcije ove službe u saradnji sa Specijalnim državnim tužiocem. Ovom akcijom srpske i ruske obavjestajne strukture će povratiti uticaj na crnogorsku koju su izgubile otkada je na celu ANB-a Kentera. Nasim zapadnim partnerima je jasno da većina u vladi preuzima brojne akcije na podrivanju partnerstva Crne Gore unutar NATO-a.

Ne samo da će ovom smjenom od strane premijera Abazovića biti spriječene dalje akcije protiv kriminalnih struktura, već ovo predstavlja nastavak pritiska na SDT da obustavi istrage protiv najbližih saradnika premijera. SDT se nalazi pred najvećim testom. Da li že se oduprijeti pritisku, ili će se utopiti u ponašanje drugih službi koje bi trebale umjesto da se bore protiv kriminala zaštitnički gledaju kako on cvjeta.

Reklo bi se da se politička situacija u Crnoj Gori sve više usložnjava, kako do što hitnijih parlamentarnih izbora?

Svi koji sprečavaju izbore treba da preuzmu odgovornost da podržavaju vladu kojoj je izglasano nepovjerenje, a koja nas uvodi u otvoreni sukob sa zapadnim partnerima i sprečava sprovođenje istraga o organizovanom kriminalu. Kriza je previše duboka i potrebno je mandate vratiti građanima. U ovom trenutku to je moguće uraditi samo skraćenjem mandata parlamenta glasovima većine poslanika. Očekujem da se nakon održavanja lokalnih izbora ubrza obezbjeđenje većine koja bi otvorila put održavanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...