PROFESOR ZLATKO VUJOVIĆ: „Ako se to dogodi onda Crna Gora stvarno može da bude druga srpska država…“

Prema Vujovićevim riječima, parlamentarna većina iz 2020. je na ovim izborima doživjela težak poraz.

  • Regija

  • 04. Apr. 2023  

  • 0

Ključni razlog za osvajanje dvotrećinske većine, koju novi predsjednik Crne Gore Jakov Milatović želi da osvoji na predstojećim parlamentarnim izborima, jeste promjena identitetskog karaktera Crne Gore, koja bi mogla da znači promjenu zastave, grba, himne, ali i suštinskih odredbi Ustava, ocijenio je profesor na Fakultetu političkih nauka Zlatko Vujović.

Zbog komplikovane i teško ostvarljive procedure, promjena državno-pravnog statusa je nemoguća, smatra Vujović, ali je moguća promjena karaktera države.

- Ako promjenite karakter ove zemlje, ako ona nije više građanska nego recimo srpska, a možete u Ustavu da unesete tu odredbu, ona onda stvarno može da bude druga srpska država, što naravno ne odgovara onima koji su građanski orjentisani. Tako da je “Evropa sad”, njen rast u kombinaciji sa sadašnjom parlamentarnom većinom veoma opasan, ukoliko bi se targetiralo, i uspjelo u tome, da se dođe do dvotrećinske većine - upozorava Vujović.

Podsjetivši na riječi tadašnjeg jugoslovenskog premijera Ante Markovića, koji je 1989. rekao da ćemo “zablude plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije Evrope i pitanje – čime će Crnogorci plaćati svoje zablude, Vujović kaže da se ipak živi u doba parlamentarizma da ne mora dugo trpjeti neku vlast, niti čekati da se ta vlast emancipuje, ali da će biti ispostavljena visoka cijena.

- Mislim da ćemo za ovaj populizam, ovo utrkivanje vlade gospodina Abazovića sa vladom gospodina Krivokapića u zaduživanju mi platiti visoku cijenu. Posebno u situaciji kad država ne bude mogla da isplati plate i penzije - naglašava Vujović.

Ovi predsjednički izbori su bili svojevrsni referendum o Milu Đukanoviću, i bilo ko da se kandidovao u ovom momentu protiv njega pobijedio bi, smatra Vujović.

Objašnjava da je Đukanović u ovu predsjedničku trku ušao oslabljen lošim rezultatom na parlamentarnim ali i lokalnim izborima, te da je morao da podnese sav teret onoga što je DPS radio za 30 godina vlasti.

- Kroz nametnute medijske narative Đukanović je optuživan za ono što je radio ali i za ono što nije radio, pa tako i za neke lične probleme građana. On je bio ključni motivacioni faktor političkih partija u sadašnjoj vlasti i biće veoma teško da oni funkcionišu i vode svoje kampanje kad nema Đukanovića sa druge strane, jer je on bio krivac za sve - istakao je Vujović.

Dodaje da je postojalo i objektivne odgovornosti, poput korupcije, nefunkcionisanja privrede i mnogih drugih razloga, ali da period od 30 godina vlasti podrazumijeva da je moralo biti grešaka.

- Činjenica je da je organizovani kriminal i razne korupcionaške afere vezivan za DPS, dok je bio na vlasti. Međutim, svaki kriminal i svaka korupcija traži vlast, pa tako zadnjih dvije i po godine svjedočimo jednoj tranziciji kriminalaca i raznih korupcionaških afera i stoga je moguće da tako brzo od dolaska na vlast, šverc cigareta preuzmu funkcioneri URA-e. To ukazuje da je korupcija i organizovani kriminal veoma raširen i da se ponovo promijeni vlast, ti elementi će se ponovo vezati za tu novu vlast - objašnjava Vujović.

Prema Vujovićevim riječima, parlamentarna većina iz 2020. je na ovim izborima doživjela težak poraz.

- Tri predsjednička kandidata te većine su ostvarila manje od 30 odsto na predsjedničkim izborima i nijedan od njih nije ušao u drugi krug. Imati 100 odsto vlasti u jednoj zemlji, a pritom se suočiti, sa tri predsjednička kandidata, sa situacijom da njedan od njih nije ušao u drugi krug, već lider opozicije i lider vanparlamentarne partije je poraz - objašnjava Vujović.

Smatra da je Pokret Evropa sad na neki način poslužio kao spužva koji je usisala sve nezadovoljnike i parlamentarne većine ili opozicije.

- Evropa sad je pokret sličnog modela kakav je bila Demokratska Crna Gora. Oni su izbjegavali da se izjašnjavaju o ključnim pitanjima, meka prosrpska partija koja priznaje nacionalne simbole, ali sa bitnom razlikom jer su oni, za razliku od DCG, bili na vlasti, imali su ministre i uspjeli su da kapitalizuju i brendiraju poteze dok su bili u vladi gospodina Krivokapića, a to je povećanje plata, odnosno ukidanje zdravstvenih doprinosa - naglašava Vujović.

Vujović ukazuje na činjenicu da je tim potezom kod birača stvoren optimizam koji nije realan u stvarnosti.

- Činjenica je da građani u svom novčanku imaju više novca nego što su dobijali ranije, iako je inflacija puno toga pojela i to nije realna moć. Oni imaju osjećaj da se stvari pomjeraju na bolje i zatvoreni su za bilo kakve informacije o tome da lako može doći do bankrota - istakao je Vujović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...