DRAGAN I BAKIR ODLUČUJU: Kako će izgledati vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu...

Za potvrdu vlade potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini, odnosno 20 ruku.

  • Politika

  • 16. Okt. 2022  

  • 8

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona četiri godine radi u tehničkom mandatu. Rezultati izbora 2018. godine nisu provedeni, pa ne bi bila novina da Hercegovačko-neretvanski kanton i ovog puta posljednji dobije vlast. Za učešće su zainteresovani gotovo svi koji su prešli izborni prag, a najbolju pregovaračku poziciju ima Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH). Kako bi mogla izgledati vlast u ovom kantonu, šta govore podaci i stajališta stranaka?

S bijelim figurama i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu igraće Hrvatska demokratska zajednica i stranke okupljene oko nje. Za razliku od aktuelnog saziva u kojem su, prema dosadašnjoj praksi, vječni partneri HDZ i Stranka demokratske akcije (SDA) bez ostalih mogli formirati većinu, ovog puta za potvrdu vlade potrebna su najmanje tri politička subjekta. HDZ je prije četiri godine u pregovorima koji su propali insistirao na četiri stranke, po dvije iz dva bloka, međutim u SDA nisu pristajali na to. Stav o ovom pitanju u HDZ-u u Hercegovini je isti i danas.

Za potvrdu vlade potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini, odnosno 20 ruku. Prema trenutnim rezultatima, HDZ BiH ima 11 mandata, SDA 6, HDZ 1990, SDP i HRS po tri, DF 2, a NiP i NES po jedan mandat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...