ZASTUPNICA DF-a, ALMA KRATINA: "Zakonski riješiti problem žena žrtava nasilja"

Kratina ističe da je broj žena koje participiraju u zakonodavnoj vlasti u FBiH prihvatljiv, ali da je taj broj poražavajući kada je u pitanju izvršna vlast.

  • Politika

  • 08. Mar. 2023  08. Mar. 2023

  • 1

Alma Kratina, zastupnica Demokratske fronte i predsjednica Komisije za rodnu ravnopravnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH osvrnula se na jučerašnju sjednicu Komisije za rodnu ravnopravnost i inicijativi da se usvoji Zakon o socijalnom poduzetništvu.

Jučer je Komisija za jednakopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH upriličila tematsku sjednicu “Ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja“.

“Sjednica je iznimno značajna u ovakvom političkom ozračju. Ova životna pitanje nekako ostaju sa strane i ovo je bilo razmišljanje Komisije da se skrene pažnja na javnost, a to su pitanja žrtava nasilja. Tu si bili predstavnici skoro svih kantona, centara za socijalni rad, nevladinih organizacija, ombdusmena za ljudska prava i svi su na neki način uključeni u ova pitanja ekonosmkog osnaživanja, jer nam ovaj problem nije sistemski riješeno. Bilo je zaista suštinski dobra sjednica i zaključci ce ići prema Parlamentu i Zavodu za zapošljavanje kako bi imali više novca u budžetu za ove namjene“, kazala je Kratina za N1.

Kaže kako se ovaj problem mora zakonski riješiti jer žrtve nasilja imaju problem pri zapošljavanju.

“Neće jednako poslodavac posmatrati kandidate, posebno kada su u pitanju žrtve nasilja. Poslodavci, ima primjera, se plaše da će imati problema ako takvu ženu zaposle i da će imati problem da će onaj s kojim je imala problem pokušati doći tu. Nedostaje nam i Zakon o socijalnom poduzetništvu koji bi riješio mnogo toga koji bi garantovao da će žrtve nasilja uspjeti i biti ekonosmki osnažene. Želimo krenuti u tu parlamentarnu proceduru da se taj zakon usvoji“, dodaje.

Kratina ističe da je broj žena koje participiraju u zakonodavnoj vlasti u FBiH prihvatljiv, ali da je taj broj poražavajući kada je u pitanju izvršna vlast.

“Uzroke možemo tražiti i u političkim strankama koji bi mogli u svojim statutima to regulisati”, kazala je.

“DF nije kolateralna šteta”

Stranke Osmorke HDZ i SNSD su formirali vlast na državnom nivou bez SDA i DF-a. Da li je DF ovdje kolateralna šteta pitali smo Kratinu.

“Svemu što svjedočimo i raspdjelom funkcija u Vijeću ministara je opasnost da BiH ne bude kolateralna šteta. Vrlo smo glasni kada se suprtstavljamo ovome i kažemo da nije doro što HDZ radi ili Milorad Dodik. Kako objasniti ovakve mlake reakcije za negiranje gonocida ili pitanje državne imovine”, pita se Kratina.

Posebno brine kaže i nametnutne izmejene Izbornog zakona Christiana Schmidta, vidokog predstavnika u BiH, koje nisu riješili puitanja funkcionisanja FBiH.

“Svjedoci smo da su pred izbore dolazili razni predstavnici međunarodne zajednice s kojima smo razgovarali o izmjenama Izbornog zakona i vidjeli smo gdje to ide. Presude Evropskog suda za ljudska prava se malo spominju, a mi smo to tražili da se realizuje. Kada je u pitanju Schmidt i nametanje odluka u izbornoj noći, čekali smo da vidimo kako će se to realizovati i kamo sreće da on razumije postavke stvari ovdje i da kreće od presuda Suda za ljudska prava”, kaže.

Za kraj je dodala da DF želi da se bori za ovu zemlji u da su u prošlom mandatu uspjeli savladati protivnike BiH i zaustaviti neke procese protiv države.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...